OBRAČUNAVANJE S POLITIKI?

Splošna bolnišnica na Ptuju - kdo in zakaj jim želi škodovati?

Dženana Kmetec / Štajerski tednik
25. 5. 2020, 20.05
Posodobljeno: 25. 5. 2020, 20.33
Deli članek:

»Nenehna škoda ugledu Splošne bolnišnice Ptuj kulminira z nepreverjenimi novicami o neobstoječi osebi, ki obstaja samo na twitterju in Novi 24. Lažne novice o lažni osebi, resnična je edino škoda,« tako so se na novico o tem, da naj bi zdravnica, nevrologinja Andreja Debeljak, zaposlena v ptujski bolnišnici, na twitterju obračunavala s pacienti ali natančneje – s politiki desnice, odzvali v vodstvu bolnišnice.

Č.G. / Štajerski tednik
Gre za poskus škodovanja ugledu ptujske bolnišnice in njenega vodstva.

17. maja je bil na Novi 24 objavljen prispevek z naslovom Oseba, ki se na twitterju predstavlja kot zdravnica Splošne bolnišnice na Ptuju, dr. Andreja Debeljak, v sprevrženih zapisih obračunava s pacienti. Nadalje piše, da ima ptujska bolnišnica novo zvezdo družbenih omrežij, zdravnico Andrejo Debeljak. Že sam avtor omenjenega prispevka sicer ugotavlja, da na fotografiji uporabnice sploh ni omenjena zdravnica, a špekulira, da ta uporablja drugo fotografijo. Ključni problem in razlog za nastanek članka pa je očitno v tem, da oseba, ki se je predstavljala kot Andreja D., kritizira desnico in Janeza Janšo. Ni jasno, na podlagi česa je avtor prispevka sklepal, da gre za zdravnico v ptujski bolnišnici, saj so komentarji, objavljeni s profila dr. Andreje D., ustvarjeni z ukradeno sliko neke druge osebe. Čeprav so to ugotovili tudi na Novi 24, so članek objavili, češ da ptujska zdravnica pač uporablja drugo sliko.

Vodstvo bolnišnice zadeve že prijavilo policiji, po pravico tudi na sodišče

Dodatno je sporno tudi to, da se oseba, ki stoji za ponarejenim računom, nikoli niti ni predstavila kot nevrologinja dr. Debeljakova niti kot zaposlena zdravnica v Splošni bolnišnici Ptuj. Zato je bolnišnica že sprožila vse postopke zaradi škodovanja ugleda zoper neznano osebo in o tem obvestila policijo in CERT – nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost, Sektor za računalniško kriminaliteto in kriminalistično analitiko. Twitter pa jim bo posredoval informacije o IP-naslovu uporabnika za ponarejenim računom. »Cilj teh neresnic je očitno ustvariti grdo podobo zdravstvenega osebja Splošne bolnišnice Ptuj, vzbuditi nezaupanje v strokovno znanje in etiko naših zaposlenih ter vznemirjati bolnike in paciente, ki so nam zaupali svoje zdravje in življenje,« je po objavi članka povedala direktorica ptujske bolnišnice Anica Užmah.

E-Maribor izbrisal novico, Nova 24 ni želela

Novico je sicer objavil tudi portal E-Maribor, ki jo je kasneje izbrisal, česar pa na Novi 24 niso želeli storiti, čeprav, kot pravi Užmahova, omenjene zdravnice ali vodstva bolnišnice niso povprašali o ponarejenem twitter profilu, ampak so navedli lažne novice. Opravičilo bodo zahtevali po sodni poti. »Šele 11 ur po objavi lažne novice so poslali neka vprašanja na uradni e-poštni naslov bolnišnice,« pojasnjuje direktorica in dodaja, da ima škoda, ki jo povzroča to besedilo, ogromne razsežnosti. »Ne samo, da so bile objavljene lažne novice, ampak so bili užaljeni naši zaposleni, vsi sodelavci in sam ugled bolnišnice, ki obstaja že več kot 145 let.« Užmahova je prepričana, da gre za zlonamerne insinuacije, neverjetno pa se ji zdi, da avtor objavljenega prispevka, ki ne ve niti, kdo stoji za računom, o katerem piše, ni preveril in poiskal niti osnovnih dejstev: »Na veliko pa piše in navaja trditve o tem, da naj bi imelo vse skupaj opraviti z bolnišnico in omenjeno zdravnico. Podobno kot lažni profil na twitterju je lažno tudi vse v tem prispevku.«

Č.G. / Štajerski tednik
Ptujski mestni svetnik Andrej Čuš

Čuš: »Namen je odstaviti direktorico in ptujsko bolnišnico spremeniti v negovalno«

V opisanem primeru gre očitno le še za enega izmed poskusov škodovanja ugledu ptujske bolnišnice in njenega vodstva. Vse bolj jasno postaja tudi, kakšen je namen vseh zadnjih dogodkov: zamenjati vodstvo, nato pa ptujsko bolnišnico iz regionalne spremeniti v negovalno. Po besedah mestnega svetnika Andreja Čuša takšni namigi prihajajo direktno z vrha: »Zadnje menjave predstavnikov države v svetu zavoda in signali, ki jih prejemamo iz Ljubljane, gredo v smeri, da bo Ptuj namesto urgentnega centra dobil negovalno bolnišnico, kar pod velik vprašaj postavlja razvoj in omogočanje storitev v sedanjem obsegu.« Zaradi vsega navedenega Čuš meni, da je nujno čim prej začeti gradnjo urgentnega centra na Ptuju, ki je očitno edino zagotovilo, da del politike, ki igra umazano igro, ne bo uspel pri uresničitvi ciljev. Na potezi pa bo tudi MO Ptuj, ki mora izbrati novega predstavnika v svetu zavoda, saj je Branko Kumer odslej predstavnik države in ne več občine.