Potreboval je potrdilo

Starši se sprašujejo, kaj z vrtčevskim otrokom, ki je zbolel. Bo vsakič poslan na odvzem brisa?

R.T.
25. 5. 2020, 19.47
Posodobljeno: 25. 5. 2020, 20.03
Deli članek:

Oče enega od otrok je za TV Slovenija pojasnil, da so v vrtcu, preden se lahko njegov otrok vrne v šolo, od njih zahtevali potrdilo o odvzemu brisa. To sicer naj ne bi bila stalna praksa in je tudi ni med priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V šolske klopi so se danes vrnili tudi devetošolci in se tako pridružili učencem prve triade osnovnih šol. Ti so tako kot dijaki zaključnih letnikov v šolah že od prejšnjega ponedeljka. Tistega dne so vrata odrli tudi vrtci, čeprav je po navedbah STA doma še skoraj »polovica od 87.000 vrtičkarjev.«

Številni starši tistih otrok, ki so se v vrtce že vrnili, pa se te dni sprašujejo, kako ravnati, ko njihov otrok zboli, ko kašlja in kiha, četudi gre morda le za navaden prehlad. Na Dnevniku na TV Slovenija so navedli primer neimenovanega očeta, ki je opozoril, da je njegov leto dni star malček zaradi prehlada ostal doma. Kot je pojasnil, je imel blage znake, nekoliko povišano temperaturo. Zato so poklicali v vrtec in sporočili, da bo ostal doma, v vrtcu pa da zdaj zahtevajo potrdilo od pediatra, da otrok ni okužen z novim koronavirusom. Obrnili so se na pediatra, ta pa je otroka poslal na odzvem brisa. Oče se je ob tem vprašal, ali bodo morali otroci po novem ob vsakem blagem prehladu pred vrnitvijo v vrtec opraviti testiranje, ali pa bodo morali naslednjih 14 dni preživeti doma, pri čemer jim je treba zagotoviti varstvo. 

Kot so dodali na TV Slovenija, so jim na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pojasnili, da tovrstnega potrdila ni med njihovimi priporočili, da takega potrdila ne piše, pa jim je potrdil tudi pediater Denis Baš. Čeprav je Baš pojasnil, da so smernice zdravstvene stroke v primerih, ko otrok zboli, jasne. Tako naj bi vsakega otroka, ki kaže simptome okužbe z novim koronavirusom, poslali na odvzem brisa. V primeru negativnega brisa nato otroka pregleda pediater, ko je otrok zdrav, pa se lahko takoj vrne v vrtec. Če pa otrok s takimi simptomi ne bi bil testiran, pa naj bi ostal 14 dni doma. Starši v tem primeru niso upravičeni do bolniške odsotnosti zaradi nege otroka, še dodajajo na TV Slovenija, za katerega je tegobo komentirala tudi ravnateljica enega od ljubljanskih vrtcev. Dejala je, da v njihovem vrtcu takega potrdila o odvzemu brisa ne zahtevajo. Od staršev pričakujejo, da se bodo glede same vrnitve otroka v vrtec predhodno posvetovali s samim pediatrom.