Ogromni dolgovi

Goopti se prodaja, delavci opozarjajo, da se ga ne da rešiti

B.K./STA
25. 5. 2020, 17.55
Posodobljeno: 25. 5. 2020, 18.00
Deli članek:

Ponudnik prevozov Goopti je našel tujega dokapitalizatorja. Tega zanima prevoz blaga, a občasni prevozi do letališč naj bi ostali. Zaposleni v podjetju ob tem opozarjajo, da je podjetje preveč zadolženo, da bi ga lahko rešili.

Bobo
Bo priljubljeni prevoznik zaprl vrata?

"Po nekaj mesecih iskanja kupca je družba prejela ponudbo irskega državljana, ki je dolgo časa živel v Sloveniji in ima res podjetje v solastništvu v Omanu. Njegov interes je razvijati tudi prevoz blaga, vendar nikakor opustiti do zdaj dobre dejavnosti občasnih prevozov na letališča," je za časnik Finance povedal direktor Gooptija Marko Guček. Po informacijah časnika gre za Stephena MacSearraigha, ki je v Sloveniji pred časom kupil tudi že ugasnjeno televizijo MTV Adria.

Goopti je moral ob razglasitvi epidemije po tem, ko so zaradi širjenja koronavirusa že februarja začeli upadati prevozi na italijanska letališča, ustaviti prevoze, večino zaposlenih pa so poslali na čakanje. Od 45 zaposlenih so jih odpustili 13, dva sta odšla sama, dvema pa niso podaljšali pogodbe, navaja časnik.

"Prihodki so marca upadli za 85 odstotkov, aprila pa za 99,5 odstotka in to še vedno traja. Takoj je bilo jasno, da družba, ker ne more črpati iz preteklih dobičkov, potrebuje dodatna sredstva. Žal so nam obstoječi investitorji, vključno z EBRD, sporočili, da so trajanje pandemije koronavirusa in njene posledice nejasni, in se odločili, da raje prodajo z izgubo, kot dodatno investirajo sveža sredstva," je dodal Guček. Dogovor s trgovsko verigo Tuš za prevoze iz spletnih nakupov je bil premalo za nadomestitev izgube prihodkov, poročajo Finance.

Podrobnosti dogovora o reševanju Guček ni želel komentirati, je pa povedal, da pogodbo z investitorjem podpisujejo danes.

Zaposleni: Načrt je najeti kredit s poroštvom države in nato poslati podjetje v stečaj

Spletni portal Požareport je medtem danes objavil pismo "zaposlenih in do nedavnega zaposlenih" pri Gooptiju, v katerem med drugim pišejo, da naj bi investitor zagotovil pol milijona evrov posojila in družbo kupil za en evro. Družba "bankam dolguje več kot 200.000 evrov, porabilo se je za okoli 800.000 evrov predplačil strank, 150.000 evrov manjka za plače in odpravnine od januarja, okoli 400.000 evrov je dolg franšizam in prevoznikom ter vsaj 100.000 evrov sprotnih neplačanih stroškov".

Tako naj omenjenih pol milijona evrov posojila ne bi bilo dovolj za obstoj podjetja, pokriti naj ne bi bilo mogoče niti plač zaposlenih in prevoznikov.

"Zaposleni smo prišli do informacije, da obstoj podjetja ni v planu. Marko Guček želi celotno skupino Goopti s pomočjo g. Stephena prevzeti za en evro, nato najeti kredit s poroštvom države, zavarovan z znamko Goopti, v višini pol milijona evrov in nato poslati podjetje v stečaj," navaja pismo. Ob tem so še zapisali, da "g. Stephen kupuje nizozemsko podjetje, ki je lastnik trademarka in programske opreme, medtem ko so vsi zaposleni in dolgovi na GoOpti d.o.o. Kot je Marko Guček sam poudaril, je edini interes tega investitorja programska oprema, ki jo potrebuje za logistično podjetje v Omanu, kjer je solastnik z nekim šejkom."

Plačil za neopravljene prevozre niso vrnili, kupcem izdali bone

Guček priznava, da so potnikom za neizpeljane prevoze dolžni približno 650.000 evrov, izdali so jim vavčerje, ki so veljavni do konca leta 2022. "Tako vodstvu kot starim in potencialnemu novemu lastniku je v interesu, da se glavna turistična dejavnost nadaljuje. Prve skupinske vožnje načrtujemo znova vzpostaviti od julija," je napovedal.