Da ne bo nejasnosti

Epidemije še ni konec, zaključuje se z zamikom. Če pa pride do izbruha virusa …

G.G.
15. 5. 2020, 12.12
Posodobljeno: 15. 5. 2020, 16.08
Deli članek:

Vladni govorec za primer covid-19 Jelko Kacin je imel danes veliko dela.

Bobo
Fotografija je simbolična
Ne glede na preklic epidemije covida-19 so še vedno v veljavi vsi zaščitni ukrepi, ki niso bili preklicani. Sproščeni bodo, ko bomo lahko zanesljivo trdili, da ni več možno pričakovati prenosa virusa, je danes poudarila v. d. generalnega direktorja direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič.

Pojasniti je moral, zakaj se je slovenska vlada odločila za razglasitev konca epidemije, in kaj to pomeni za državljane.

Ker si nekateri razlagajo, da je že danes »konec epidemije«, je moral razložiti, da gre za »ukrep na zalogo, z zamikom«, epidemija bo uradno pospravljena v predal konec maja. Do takrat pa si lahko vlada še premislili in zaostri ukrepe, če se pojavi nov izbruh koronavirusa v slovenskih okolici ali večje žarišče virusa v Sloveniji. Vlada lahko tako spet zaostri ukrepe.

Kaj je bil ključni moment? Kacin je dejal, da je četrtkovo odločitev omogočil trend usihanja števila novih potrjenih primerov koronavirusa, zmanjševanje števila bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah in zmanjševanje števila hudo bolnih. Tudi ugodne epidemiološke razmere v sosednjih državah. Bistven je dogovor s Hrvaško, tako da lahko otroci iz Hrvaške že v ponedeljek gredo v šolo čez mejo, v Slovenijo. Zato je z današnjim dnem ukinjena karantena za državljane članic EU, pri čemer so izjema tisti državljani EU, tudi Slovenije, ki so EU zapustili za več kot 14 dni. Ti bodo še naprej morali v karanteno.

Ukrepi, kot pravi Kacin, ne smejo biti diskriminatorni do katerekoli članice EU. Ob tem je pojasnil, da se ob vstopu v državo odloča na individualni ravni in se osebi vstop v Slovenijo lahko zavrne, če ima potrjeno okužbo ali če kaže bolezenske znake covida-19.

Kakšna bo gneča na mejnih prehodih?

Kacin je še omenil, da bo ta vikend prehodno obdobje, ko "moramo odgovoriti, kakšen bo ustrezen operativen način" prehajanja meje. "Videli bomo, kakšna gneča se lahko pojavi ta vikend na mejnih prehodih s Hrvaško, kako se bo epidemiološka slika slabšala v naslednjih dneh, predvsem pa bomo videli, koliko ljudi se bo vrnilo že v nedeljo zvečer." 

Junija brez karantene tudi Nemčija

Odločitev Slovenije je požela zanimanje po Evropi, saj je kot prva evropska država napovedala konec epidemije. Z začetkom junija pa bo tudi Nemčija ukinila karanteno za državljane EU. Verjetno bodo sledile še druge države.