Nestanovitni Möderndorfer

Poslansko skupino SMC zapušča viden član, odhaja v Šarčev tabor

S.R./STA
15. 5. 2020, 10.38
Posodobljeno: 15. 5. 2020, 14.39
Deli članek:

Poslanec Jani Möderndorfer je zapustil poslansko skupino SMC in pridružil poslancem LMŠ.

Bobo
Jani Moderndorfer

Jani Möderndorfer je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da je njegova odločitev posledica več razlogov. Pojasnil je, da je že od samega začetka nasprotoval vstopu v koalicijo pod vodstvo Janeza Janše. Opozarjal je, da je to pogubno ne samo za samo stranko, temveč tudi za celotno državo. Dejanja vlade v zadnjem času so bila kaplja čez rob.

"Zagovarjam svoboščine, ki jih imamo v ustavi, človekove pravice in predvsem vladavino prava," je pojasnil. Moja pot in pot stranke SMC sta se na tej točki razšli. In kam Möderndorfer odhaja? Kot je razkril, je dobil več povabil iz vsaj dveh poslanskih skupin. Po tehtnem premisleku in presoji se je odločil za stranko LMŠ. Zaenkrat se seli samo v poslansko skupino, o članstvu v stranki pa se bodo še pogovarjali.

Mu bo še kdo sledil?

V SMC je po njegovih navedbah kar nekaj ljudi, s katerimi ima zelo dobre odnose. Večkrat so se tudi pogovarjali, ali gredo zadeve v stranki v pravo smer ali ne. Politiko pa vedno določa prvi človek, je dejal Möderndorfer in dodal: "Ko vidiš, da je koalicija bolj pomembna od poslanstva stranke, za katero se je izrekla na kongresu, ni več vprašanje odnosov med ljudmi, ampak vprašanje do tvoje vesti." Večina poslancev se je po njegovih besedah strinjala in podpirala, posamezniki in vodstvo stranke pa kategorično ne.

Na vprašanje, ali bi mu lahko pri odhodu iz SMC sledil še kakšen poslanec, pa je odgovoril, da znajo vsi misliti s svojo glavo. Pravi pa, da nobena poslanska skupina ne želi nobenega prestopa, saj jih je vedno strah, če sledijo še naslednji.

Möderndorfer je v državno politiko vstopil leta 2011, ko je bil na državnozborskih volitvah izvoljen za poslanca Pozitivne Slovenije. Leta 2014 je bil nato med soustanovitelji Zavezništva Alenke Bratuše, danes stranke SAB, leta 2015 pa je zapustil tudi to stranko ter se pridružil Stranki Modernega Centra. Že prej je bil dejaven v lokalni politiki. Na lokalnih volitvah leta 2006 je bil v mestni svet Mestne občine Ljubljana izvoljen kot član Liste Zorana Jankoviča, v katero je pred tem prestopil. Od 2006 pa do 21. decembra 2011 je bil ljubljanski podžupan.

"Izkušen" kader

Vodja opozicijske poslanske skupine LMŠ Brane Golubovič je nad prihodom Möderdorferja v njihove vrste izrazil zadovoljstvo in v izjavi v DZ ocenil, da gre za izkušenega poslanca, ki zagovarja liberalno-socialne vrednote, ve, kaj je parlamentarna demokracija, je svobodomiseln in je vseskozi deloval v levosredinskem bloku. Kot je napovedal Golubović, Möderndorferju omogočajo, da bo nadaljeval vodenje parlamentarne preiskovalne komisije glede sumov nezakonitega financiranja SDS in pranja denarja v NKBM. 

Na vprašanje o Möderndorferjevih preteklih prestopih med različnimi strankami pa je odgovoril, da je to odločitev vsakega posameznika, glede tega ne vidi velikih težav. "Če se ne vidi več v neki sredini, ali če oceni, da je stranka, v kateri je, zašla iz levosredinske oz. liberalno-socialne smeri bolj v desnosredinsko polje, je v njegovi domeni, da se odloči," je dodal Golubović. 

Koalicijske SDS, SMC, NSi in DeSUS imajo tudi po odhodu Möderndorferja v DZ potrebno večino, 47 glasov. SMC ostaja z devetimi poslanci, LMŠ pa jih ima zdaj 14. 

Vrata imajo odprta

Na vprašanje, ali se morda za prestop pogovarjajo še s katerim drugim poslancem, je Golubović odgovoril, da je to odločitev vsakega posameznika. Spomnil pa je, da so že v začetku februarja pojasnili, da so vrata LMŠ odprta za vse poslance, "ki verjamejo v liberalno-socialne vrednote in v to, da se mora sredinska politika okrepiti". 

"Če bo kdo potrkal na naša vrata, se bomo z njim pogovarjali," je napovedal Golubović. Prestop Möderndorferja pa se je po njegovih besedah zgodil zelo na hitro.

V SMC prestop obžalujejo

V poslanski skupini SMC in prvak stranke Zdravko Počivalšek njegov prestop obžalujejo. Počivalšek je na Facebooku navedel, da je osredotočen na dobro delo SMC v koaliciji in izzive, pred katerimi je Slovenija. Podpora SMC prizadevanjem koalicije ostaja taka, kot je bila ob njenem nastanku, zagotavlja. 

"Obžalujem, da je poslanec Jani Möderndorfer izstopil iz stranke, v kateri smo ga vedno cenili kot izvrstnega poslanca in sogovornika, od katerega si lahko vselej pričakoval poglobljena in politično osmišljena stališča," je na Facebook strani SMC navedel njen predsednik Počivalšek. 

V poslanski skupini SMC so dodali, da je Möderndorferjeva odločitev o prestopu v drugo poslansko skupino legitimna. Tudi oni so napovedali, da ostajajo osredotočeni na delo poslanske skupine v koaliciji. Predsednik DZ Igor Zorčič je v izjavi za javnost ob mednarodnem dnevu družin prestop ocenil kot pričakovan. "Mislim da smo to vsi pričakovali," je dodal. Drugih prestopov poslancev v stranki po njegovih besedah zaenkrat ne pričakujejo.