Dva tedna po tem, ko smo poročali o trenjih v vrhu Demokratične stranke upokojencev (Desus), je pred vrati prvi večji kadrovski spopad v njenih vrstah po imenovanju Aleksandre Pivec za predsednico. Po informacijah iz več virov namreč Pivčeva zahteva razrešitev generalne sekretarke Desusa Nine Stankovič. Razlog je nezadovoljstvo z njenim dosedanjim delom. Na njen položaj želi začasno imenovati Damjana Stanonika, državnega sekretarja na ministrstvu za kmetijstvo, ki ga vodi Pivčeva.

Gre za kadrovsko potezo, ki bi v pomembni meri spremenila razmerja znotraj stranke. Stankovičeva namreč velja za zaupnico Tomaža Gantarja, ministra za zdravje in predsednika sveta stranke, ki je po statutu pristojen za imenovanje generalnih sekretarjev. Sklic sveta stranke, na kateri bi razpravljali o vlogi Desusa v koaliciji, je od vodstva stranke že prejšnji mesec zahtevalo šest od desetih območnih odborov, odvil pa se bo v četrtek. 

Konec naveze, ki je zrušila Erjavca?

Načrtovana zamenjava Stankovičeve potrjuje informacije virov portala Necenzurirano.si, da so se odnosi med Pivčevo in Gantarjem v zadnjih tednih ohladili.  Oba sta nesoglasja javno zanikala. Toda razlike v nekaterih stališčih obeh članov naveze, ki je na januarskem kongresu stranke končala vladavino Karla Erjavca, je že mogoče opaziti v njunih izjavah o aktualnih političnih vprašanjih.

Pivčeva tako ne skriva odličnih odnosov s predsednikom vlade Janezom Janšo. Pred dnevi ga je označila za »korektnega, spoštljivega, strokovnega in strateško razmišljujočega«. Takoj po petkovih protestih je sporočila, da je nihče ne bo zvlekel v »ideološke vojne«.

nina stankovič
Facebook
Stankovičeva naj bi bila Gantarjeva zaupnica.

Gantar je bil do včeraj še precej previdnejši, verjetno tudi zato, ker je precej slabše zapisan pri SDS in Janši. Ob vložitvi interpelacije proti Zdravku Počivalšku je bil Gantar »prepričan, da bo minister za gospodarstvo uspel večino očitkov ovreči«. A pri tem je dodal, da ga bo Desus podpiral, »če bo vse potekalo z ustreznimi dokazili, da nepravilnosti ni bilo«.

Podobno je bilo tudi pri medijih. Več članov je Pivčevi očitalo, da se ni opredelila do depeše o »komunističnih medijih«, ki jo je ministrstvo za zunanje zadeve poslalo Svetu Evrope. Gantar pa je v soboto poudaril, da »so mediji kritični in raziskovalni, kar je prav«. »Verjamem pa, da občasno to nikomur ni všeč,« je še dodal.

Še včeraj je Pivčeva ponovno izjavila, da je "prikazovanje navideznega razhajanja in razkola znotraj DeSUS zgolj poskus destabilizacije stranke in padca celotne vlade". A je njuno razhajanje le nekaj trenutkov za tem dokazal Gantar, ki jo v izjavi za Dnevnik dejal: »Nagibam se k odhodu iz koalicije, če zadeve v koaliciji ne bodo potekale na drugačen način in če ne bomo mogli že v kratkem izpeljati določenih stvari, za katere se zavzema naša stranka.« Po njegovih besedah naj bi bil precej moteči faktor tudi odpiranje ideoloških tem »Največja vladna stranka se mora zavedati, da DeSUS misli resno in da nas bodo takšna dejanja prisilila, da zapustimo koalicijo.«

Kaj še druži Pivčevo in Prebila

Pod površjem pa se skrivajo nesoglasja globlje narave. Del vrha stranke vidi kot breme domnevno preveliko osebno navezanost Pivčeve na Andreja Prebila, nekdanjega izvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znane kot slabe banke. Odstopil je marca lani po objavi ugotovitev interne revizije posla s prodajo zemljišča v Logatcu, v katerem je zasebni posrednik Svet Re ustvaril milijon evrov dobička.

andrej prebil,
STA
Prebil naj bi bil drugi najmočnejši človek znotraj Desusa, čeprav sploh ni član stranke.

Prebil je danes ključni kader Aleksandre Pivec za različne funkcije v državnem gospodarstvu. V imenu Desusa je bil imenovan v programski svet RTV Slovenija. Pred dnevi mu zaradi nasprotovanja koalicijskih partnerjev ni uspelo priti v nadzorni svet Elesa, a Pivčeva ima po naših informacijah z njim še vedno velike načrte. Nekateri v Prebilu trenutno vidijo celo de facto drugo najmočnejšo osebo v Desusu, čeprav sploh ni član stranke. Pivčevi so kolegi s portala Necenzurirano.si že prejšnjo sredo poslali vprašanja o njenih odnosih s Prebilom, a nanje po več posredovanjih ni želela odgovoriti. Toda dejstvo, da je Prebil zaupnik predsednice stranke, ne bi smelo biti presenečenje.

Prebila in Pivčevo namreč povezuje afera s projektom Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo Turizem (SRIPT), pri katerem je Aleksandra Pivec kot državna sekretarka v uradu za zamejce prejela 35 tisoč evrov. Denar je prejela, čeprav jasnih dokazov o njenem delu pri projektu ni. Prav tako prejema denarja ni prijavila komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), zaradi česar se je znašla v postopku.

Dvomili so, ali je delala za projekt

Kako sta v tej aferi povezana Pivčeva in Prebil? Projekt, pri katerem je sodelovala Pivčeva, je prijavila Turistično gostinska zbornica (TGZS). Njen predsednik je bil že takrat Andrej Prebil, ki ima v tej organizaciji velik vpliv. Z njim sta povezana tudi dva izmed treh članov nadzornega odbora zbornice. Prvi je odvetnik Andrej Rautar, ki je od leta 2015 z Elesom ustvaril za skoraj 180 tisoč evrov poslov. Istega leta je vodenje nadzornega sveta Elesa prevzel Prebil. Drugi je Žiga Gregorinčič, donedavni Prebilov sodelavec na DUTB.

gantar
STA
Gantar in Pivčeva sta nesoglasja javno zanikala. Toda razlike v nekaterih stališčih obeh članov naveze, ki je na januarskem kongresu stranke končala vladavino Karla Erjavca, je že mogoče opaziti v njunih izjavah o aktualnih političnih vprašanjih.

KPK je pozneje ugotovila, da je Pivčeva v času, ko je bila državna sekretarka v vladnem uradu za zamejce, nato pa ministrica, trikrat kršila zakon o integriteti, saj ni prijavila dodatnega raziskovalnega dela. V normalnih razmerah bi bilo za člana vlade že to veliko breme.

Toda drugih posledic se je Pivčeva za zdaj uspela rešiti. Zaradi afere je upravni odbor zbornice razrešil dotedanjo direktorico zbornice Klavdijo Perger. Poleg nje je ministrstvo za gospodarstvo, ki je opravilo revizijo projekta, kazensko prijavilo še dve osebi, ne pa tudi Aleksandre Pivec. Čeprav so revizorji podvomili, ali je avtorsko delo za projekt res njeno, jih je očitno prepričala z odzivnim poročilom.

Ko SDS čudežno ustavi napad na Pivčevo

Vse to se je dogajalo v času, ko je Pivčeva že napovedala kandidaturo za predsednico Desusa. Še v začetku novembra se je znašla na udaru SDS. Tedaj največja opozicijska stranka je sklicala izredno sejo dveh parlamentarnih odborov in pripravila šest sklepov proti Pivčevi. Eden izmed njih je bil tudi predlog forenzične preiskave avtorstva njenih pisnih izdelkov v projektu.

janez-jansa-sds_bobo_09.01.18
Bobo
Ali Janša predsednico Desusa še vedno drži v pesti z afero SRIPT?

Potem je prišlo do preobrata. Na seji odborov konec novembra sta poslanca SDS Franc Breznik in Franc Rosec umaknila skoraj vse predlagane sklepe  – tudi predlagano forenzično preiskavo besedil, pod katere se je podpisala Pivčeva. Zakaj, nikoli ni bilo jasno.

Toda nadaljnji razvoj dogodkov priča o tem, da je Pivčeva imela že v kampanji za predsednico Desusa sklenjen dogovor z Janšo. Prvak SDS je že tedaj pri predsedniku SMC Zdravku Počivalšku, sicer ministru za gospodarstvo, preverjal možnosti za oblikovanje nove vladne koalicije. Janša je očitno ocenil, da bo Desus pod Pivčevo zanesljivejši in bolj predvidljiv partner kot Desus pod Erjavcem. V zameno pa je SDS afero, na kateri stoji ali pade politična kariera Pivčeve, očitno pospravila v omaro. Zdaj je vprašanje le, kdaj jo bo spet vzela ven.