Sproščanje ukrepov

Jelko Kacin: Od ponedeljka že strežba v notranjosti restavracij in lokalov, vrata bodo odprle vse trgovine

A.S.
13. 5. 2020, 19.17
Posodobljeno: 13. 5. 2020, 22.22
Deli članek:

Jelko Kacin je danes z Brda pri Kranju med Slovence ponesel veselje.

Bobo
Od ponedeljka bo dovoljena tudi strežba v lokalih.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je danes na Dnevniku na TV Slovenija postregel z novico, ki bo razveselila številne med karanteno bolj ali manj trpeče Slovence. Vlada je namreč na Brdu pri Kranju sprejela načelni dogovor o odprtju vrtcev, osnovnih šol, a zaenkrat samo prve triade, poklicnih šol in dijaških domov. Odpirajo se v ponedeljek 18. maja.

Še več, vlada naj bi po Kacinovih besedah zeleno luč dala tudi za zagon kolektivnih športov, a naj bi se to zgodilo nekoliko pozneje in ne že v ponedeljek. Premier Janez Janša pa je kasneje potrdil, da bodo športna tekmovanja na državni ravni od 23. maja možna tudi v ekipnih športih. 

Vse trgovine, strežba tudi v notranjosti lokalov in restavracij

V ponedeljek bo sproščeno tudi vse v zvezi s trgovinami, tako bodo lahko odprti tudi veliki trgovski centri, ki pa bodo morali tako kot ostale trgovine upoštevati priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Kacin je bil še naprej zlatih ust, napovedal je, da bo od ponedeljka dovoljena tudi strežba v notranjosti restavracij in lokalov. Odpirajo pa se tudi nastanitveni obrati s kapacitetami do 30 sob, ne pa še hoteli z več kot 30 sobami, hostli in zaradi specifične namestitve tudi planinske koče.

Razkuževanje v večstanovanjskih stavbah nič več obvezno, zelena luč tudi za avtošole

Kot je še razkril, vlada trenutno živahno rapravlja tudi glede odprave omejitev v zvezi s fitnes centri. "Odpreti ali ne odpreti?" Tako se po navedbah Kacina sprašuje vlada, ki bo vse podrobnosti o sprejetih odločitvah pojasnila v naslednjih dnevih.

V ponedeljek bodo začele delovati tudi avtošole. To je na družbenem omrežju Twitter potrdil tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Za konec je Kacin razveselil še stanovalce v večstanovanjskih stavbah, kjer razkuževanje skupnih prostorov ne bo več obvezno. Vsi upravniki pa bodo morali zagotoviti redno čiščenje skupnih prostorov.