Slaba prekuženost

Jelko Kacin: "Vse hudo nas še čaka, na drugi val se moramo veliko bolj resno pripraviti"

A.S.
6. 5. 2020, 07.47
Posodobljeno: 6. 5. 2020, 09.46
Deli članek:

Jelko Kacin je včeraj v večernih urah, potem ko se je vlada seznanila z rezultati nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19, povedal, da je prekuženost slovenskega prebivalstva slaba.

Bobo
"Na drugi val veliko bolj resno pripraviti," je povedal vladni govorec Jelko Kacin.

Z rezultati nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19 in prekuženosti prebivalstva z novim koronavirusom, ki se je zaključila prejšnji teden, se je včeraj seznanila vlada, danes jih bodo predstavili javnosti, je napovedal vladni govorec za za obveščanje javnosti o ukrepih za zajezitev epidemije Jelko Kacin

V raziskavi je sodelovalo 1368 ljudi, po podatkih, ki so jih navedli v oddaji Odmevi na nacionalni televiziji RTV, pa je 41 pozitivnih. Če podatek prenesemo na celotno slovensko prebivalstvo, delež prekuženosti znaša dva do štiri odstotke. Čeprav Kacin informacij podrobneje ni želel komentirati in je dejal, da bo predstavitev rezultatov prepustil predstojniku Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslavu Petrovcu, pa je vseeno razkril, da je v Sloveniji prekuženost s koronavirusom slaba. 

"To pomeni, da je slovenska populacija še slabo prekužena in da nas vse hudo še čaka, zato se moramo na drugi val veliko bolj resno pripraviti," je povedal vladni govorec in dejal, da je posebnost slovenske raziskave tudi v tem, da bodo raziskovalci z sodelujočimi, torej vsemi tistimi, ki so jim vzeli bris in kri, v stiku še pol leta, vsakih štirinajst dni. Ti bodo poročali tudi o zdravstvenem stanju svojih bližnjih.

"Noben od teh 41, razen teh dveh, ki sta prebolela, ena gospa je bila znana že prej, eden pa je bil odkrit v času te preiskave, ni imel nobenih znakov. Nihče ni pomislil, da je prebolel ali pa da je bil oplažen od covida-19," je še dodal Kacin.