Presežek

Zavod za blagovne rezerve bo ventilatorje Geneplanetu vrnil v osmih dneh

B.K./STA
5. 5. 2020, 21.09
Posodobljeno: 5. 5. 2020, 21.12
Deli članek:

Zavod za blagovne rezerve in Geneplanet sta uskladila aktivnosti ob razvezi pogodbe glede ventilatorjev.

SBMS
Oddelek za intenzivno zdravljenje v Splošni bolnišnici Murska Sobota.

Predstavniki zavoda za blagovne rezerve in podjetja Geneplanet so danes govorili o razvezi pogodb za dobavo ventilatorjev. Kot je po srečanju sporočil v. d. direktorja zavoda Tomi Rumpf, so se dogovorili o sklenitvi sporazuma o vseh pogodbenih razmerjih.

Predvidoma v osmih dneh bodo uskladili vse potrebno za prevzem opreme in uredili vračilo avansa oz. sorazmernega dela kupnine, je Rumpf še zapisal v sporočilu za javnost po sestanku s predstavniki podjetja Geneplanet, ki je po medijskem poročanju o domnevni neustreznosti ventilatorjev predlagalo sporazumno razvezo pogodb za njihovo dobavo.

"Zavod za blagovne rezerve bo tako obdržal 90 dobavljenih in po zdravstvenih ustanovah že razdeljenih ventilatorjev Siriusmed R30. Pogodba pa se bo prekinila za 110 še nedobavljenih ventilatorjev in tudi vrnila kupnina za 20 še nerazdeljenih ventilatorjev Siriusmed R30, ki se trenutno skladiščijo v Rojah," je dodal Rumpf.

Po njegovih pojasnilih so se o vsem dogovorili soglasno. Spomnil je, da je bilo na podlagi mnenja strokovne svetovalne skupine ministra za zdravje Tomaža Gantarja pod vodstvom Bojane Beović ugotovljeno, da so ventilatorji primerni za zdravljenje bolnikov s covidom-19, če imajo zagotovljene ustrezne dodatke (cevi, vlažilce in kompresorje).

Po besedah direktorja Geneplaneta Marka Bitenca so razvezo pogodb ponudili, da bi zaščitili svoje dobro ime, saj se je v javnosti odprlo vprašanje ustreznosti teh ventilatorjev. Eden od treh članov neformalne strokovne skupine za ocenjevanje ponudb Rihard Knafelj je namreč dejal, da niso primerni za predihavanje bolnikov, ki potrebujejo nadzorovano predihavanje zaradi covida-19.

Tomislav Mirkovič iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, ki je nekdaj vodil tamkajšnji center za intenzivne terapije, pa je danes dejal, da si je stroka glede nabave teh ventilatorjev precej enotna, in sicer da je ob dodatni dobavi kompresorja in vlažilca zraka z ogrevanimi cevmi ta ventilator sprejemljiv tudi za zdravljenje bolnikov s covidom-19.

Minister za zdravje Gantar pa je medtem za Televizijo pojasnil, da je pri odločitvi o prekinitvi pogodbe z Geneplanetom za dobavo 110 ventilatorjev pretehtal predvsem podatek, da ima Slovenija trenutno ventilatorjev dovolj.