Rahljanje ukrepov

V Ljubljani promet odvisen od sonca

S.S.
5. 5. 2020, 20.50
Deli članek:

Včeraj dopoldne smo se sprehodili po središču prestolnice in preverili obisk gostinskih lokalov.

S.S.
V enem najbolj priljubljenih ljubljanskih lokalov Daktariju smo ob prihodu naleteli na zgolj tri goste ...

Od včeraj je ponovno dovoljena strežba na terasah in vrtovih gostinskih lokalov. A lokali v središču Ljubljane v prvih urah obratovanja niso imeli pretirane gneče, mnogi tudi še naprej ostajajo zaprti. Gostinci opozarjajo, da je kar nekaj previdnostnih ukrepov težko oziroma nemogoče izvajati.

Bobo
Na drugi strani Ljubljanice, v Makalonci, je bilo videti nekaj gostov.

V enem najbolj priljubljenih ljubljanskih lokalov Daktariju smo ob prihodu naleteli na zgolj tri goste, se je pa terasa potem začela počasi polniti. »Danes do 10. ure sem skuhala štiri kave, več sem jih sama spila. Na normalen dan bi jih do te ure imela najmanj 30. Pozna se, da šole še niso odprte. Dopoldne imamo sicer poln lokal študentov pravne fakultete, medicinske fakultete, dijakov Waldorfske šole, poljanske gimnazije ... Lutkovno gledališče tudi še ne dela, ni turistov ...« je pojasnila natakarica Kata. Eden od rednih gostov Tit nam je zaupal, da se je doma že naveličal srkati turško kavo iz džezve in da je imel espreso po skoraj dveh mesecih okus nad pričakovanji.

STA
Na terasah gostinskih lokalov znova strežejo.

Tadej Vaukman: Manjkal mi je socialni moment

V prav tako izredno priljubljeni Magdi, ob vhodu v pokriti del tržnice, smo dopoldne med redkimi gosti naleteli na fotografa Tadeja Vaukmana in ga zmotili med pogovorom s prijateljem. »Glede na to, da sem dosti ljudski, odprt človek, sem čakal ravno to, kar zdaj delava, da se lahko v živo usedeš in pogovarjaš, ne prek interneta. Manjkal mi je ta socialni moment,« je povedal. Ob Cankarjevem nabrežju in v stari Ljubljani mnogi lokali ostajajo zaprti ali pa bolj kot ne prazni, saj je ta del mesta priljubljen predvsem med turisti. Zaprti ostajajo tudi mnogi bari, ki so priljubljeni predvsem med domačini. Denimo Reformator na Trubarjevi cesti, Bangladeš pri RTV Slovenija, Vesolje za filozofsko fakulteto ... Zdi se, da so imeli sicer še največ prometa tisti, ki imajo terase na soncu. Na prav živahno vzdušje pa smo kljub senčni legi naleteli v Žmavcu na Rimski cesti. »S prometom v prvih urah nimamo težav. Imamo stalno klientelo in vsi so veseli, da smo spet odprti. Nismo odvisni toliko od turistov. Danes smo odprli celo dve uri pozneje, ker so šole še vedno zaprte. Goste tudi ves čas obveščamo o ukrepih, ki so pomembni za njihovo varnost in delovanje lokala,« je pojasnila natakarica Anja

S.S.
V Magdi smo naleteli na znanega fotografa Tadeja Vaukmana (desno) med pogovorom s prijateljem.