Brez Počivalškovega odstopa ni katarze

Kako zdrava je vladna koalicija po aferi z maskami?

Luka Tetičkovič
5. 5. 2020, 19.30
Deli članek:

Pod težo očitkov o korupciji se je zlomila že prejšnja vlada Janeza Janše, ko so iz nje izstopili koalicijski partnerji Državljanska lista, Desus in SLS. Politično je po tem uspela preživeti le stranka Desus, volivci drugih dveh niso nagradili za načelnost. So se stranke iz tega kaj naučile?

Vlada Republike Slovenije
Janševa vlada lahko pade le na način, da katera od strank koalicije le to zapusti.

V Stranki modernega centra (SMC) je po naših informacijah trenutno živo vprašanje, ali je sploh mogoče poiskati nadomestilo za Zdravka Počivalška, saj bi morali najti zamenjavo zanj kot predsednika stranka in kot ministra za gospodarstvo.

Kot mogočo zamenjavo se omenja predsednika državnega zbora Damirja Zorčiča, vendar je te težnje hitro utišala gesta predsednika vlade Janeza Janše, ki je Počivalška podprl pri njegovi interpretaciji afere. Počivalšek namreč ni prevzel objektivne odgovornosti za mahinacije pri javnih naročilih mask ter ventilatorjev in je le te označil za »dobro opravljeno delo«.

»SMC je popolnoma spremenila kurs politike. Z novim vodstvom vse stavi na preostanek tega mandata, ki bo verjetno tudi zadnji v obstoju te stranke,« meni politični analitik Alem Maksuti.

»Počivalšek je v zadnji tarči to izrazito jasno pokazal, ko se je obešal na blatenje opozicijske LMŠ in produciranje afer v zvezi z zdravnikom, ki naj bi delal pod okriljem prejšnjega predsednika vlade. Takšni argumenti so do zdaj bili značilni le za JJ in njegovo stranko. Lahko bi rekli, da SMC počasi postaja vse bolj podobna stranki SDS,« dodaja Maksuti.

Favoriziranje dobaviteljev in selektivni avansi za določena podjetja so močno obremenili ministra Počivalška, zoper katerega se napoveduje tudi interpelacija, a ga je mandatar Janez Janša podprl. 

Naši viri iz SMC pravijo, da so med nekaj poslanci SMC velike dileme, kako bodo koruptivni madeži na Počivalšku vplivali na njihovo ponovno izvolitev, a se zdi, da je ta vlak zanje že zamujen.

Desus nima poguma zrušiti vlado

»Desus je v popolnoma izgubljenem položaju. Tako v vladi kot v DZ. Stranka, njeni ministri, predsednica in poslanci, kot da ne bi obstajali. Privolili so v sodelovanje v vladi, s čimer bodo morali prevzeti odgovornost za vse afere in napake, ki jih bo ta vlada storila v njihovem imenu,« ocenjuje Maksuti, ki pa vseeno ni prepričan, ali bodo v Desusu našli pogum za zrušenje vlade in reševanje svojih volilnih odstotkov.

Na hladen tuš na volitvah pa vrh Desusa opozarja tudi njegov teren. Tako je to imenoval v pismu svetnikom stranke Drago Kocbek, ki vodi območni odbor v Radencih. Skrbi ga predvsem nepotistično kadrovanje stranke SDS, pri katerem minister in ministrica iz kvote Desusa ne ugovarjata, in obet privatizacije zdravstva – prek predvidene oskrbe zunaj zdravstvenih ustanov.

Kocbek je opozoril tudi na slab upokojenski izplen, ki sta ga izpogajala Tomaž Gantar in Aleksandra Pivec z delovanjem na zdravstvenem oziroma kmetijskem ministrstvu. Teren Desusa je nezadovoljen tudi z zaposlitvijo generalne sekretarke Nine Stanković, ki se je zgodila na podlagi vprašljivega in neusklajenega pravilnika o sistematizaciji delovnih mest.

NSi se distancira

Še v najugodnejšem položaju je stranka NSi, ki se po naših informacijah od vseh afer poskuša distancirati, kar ji delno tudi uspeva. V NSi jim je po naših informacijah odleglo, ko se je Matej Tonin opral odgovornosti v aferi maske. To mu je delno uspelo, ko je žvižgač Ivan Gale na nacionalni televiziji potrdil, da Tonin ni osebno pritiskal, naj se sklene pogodba z Acronom, v katerem je zaposlena njegova mama.

Maksuti je kljub temu skeptičen, ali bo NSi v takšni vladi preživela naslednje volitve, do katerih »je še dolga pot in vstop v parlament bo velik izziv tudi za to stranko.«