parlamentarna preiskovalna komisija

Šarec o koalicijskem manevru: "Lisica bi preiskovala, koliko kokoši je izginilo"

B.K./STA
5. 5. 2020, 17.28
Posodobljeno: 5. 5. 2020, 17.39
Deli članek:

Opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB so v DZ vložile svojo zahtevo za odreditev preiskovalne komisije DZ o nabavi zaščitne opreme.

Bobo
Poslanci v parlamentu.

Opozicijske stranke so v odzivu na že vloženo koalicijsko zahtevo za preiskovalno komisijo dejali, da ne morejo pristati, da koalicija nadzira samo sebe.

Na predlog koalicije se je na Twitterju odzval predsednik LMŠ Marjan Šarec. "Predlog za ustanovitev preiskovalne komisije s strani SDS in partnerjev je manever, kako preusmerjati pozornost s svojih ravnanj. Po domače povedano, lisica bi preiskovala, koliko kokoši je izginilo," je zapisal.

Zahtevo za parlamentarno preiskavo na temo nabav opreme so sicer v opoziciji napovedali že 14. aprila, a jih je koalicija prehitela. Danes pa so vendarle vložili zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave za ugotovitev dejanskega stanja in morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri naročanju, nakupih, dobavah, donacijah oziroma sklepanju drugih pripadajočih pravnih poslov ter hrambi in razdeljevanju zaščitne in druge opreme ali pripomočkov, potrebnih oziroma namenjenih preprečitvi širjenja ali zdravljenju nalezljive bolezni covid-19.

Kot je še razvidno s spletne strani DZ, so zahtevo vložili zaradi suma nepravilne, nestrokovne in nepregledne porabe javnih sredstev v času od nastopa vlade Janeza Janše in za morebitno spremembo veljavne zakonodaje, ki ureja javno naročanje, blagovne rezerve, integriteto in preprečevanje korupcije ter ravnanje nosilcev javnih funkcij z javnofinančnimi sredstvi.

Koalicijske SDS, SMC, DeSUS in NSi so sicer prehitele opozicijo in že prej vložile zahtevo za parlamentarno preiskavo o stanju, ravnanju, zalogah, naročilih in nabavah zaščitne in kritične medicinske opreme za učinkovito zoperstavljanje epidemiji covida-19 za obdobje od 1. februarja do 30. aprila.