Raziskava

70 odstotkov Slovencev bi podprlo tako imenovani sredinski sveženj ukrepov

S.R./STA
5. 5. 2020, 15.14
Posodobljeno: 5. 5. 2020, 15.19
Deli članek:

Slovenci ob ukrepih za epidemijo covida-19 trenutno zagovarjajo kompromis med liberalizmom in konservativizmom, je pokazala raziskava, ki jo je v prvem tednu maja izvedla družba Aragon.

STA
Fotografija je simbolična.

Po podatkih raziskave bi tako imenovani sredinski sveženj ukrepov podprlo 70 odstotkov Slovencev. Ta poleg omejitve gibanja na Slovenijo, dovoljenega zbiranje do 10 ljudi na javnih mestih ter možnosti javnih prireditev ob omejenem številu obiskovalcev vključuje še odprtje trgovskih centrov, zunanjih teras lokalov, zagon javnega potniškega prometa, odprtje vrtcev in šol za učence prve triade ter v zaprtih javnih prostorih zgolj nujno razkuževanje rok, ne pa tudi uporabo zaščitnih mask. 

Ukrepe, ob katerih bi se takoj sprostile vse omejitve, ki jih je država predpisala v času karantene, bi glede na raziskavo podprlo 41 odstotkov Slovencev. Od tega bi se jih 92 odstotkov počutilo osebno svobodne, vendar bi se za polovico zmanjšal občutek varnosti. 

Trenutne ukrepe podpira 49 odstotkov Slovencev

Ukrepe, ki so veljali v času karantene, je v začetku maja podpiralo 29 odstotkov vprašanih. Trenutne ukrepe vlade, med katerimi so omejitev gibanja na državo, dovoljeno zbiranje na javnih mestih samo osebam iz gospodinjstva, uporabo mask in razkuževanje v zaprtih javnih prostorih, zaprti trgovski centri ter vrtci in osnovne šole, neobratovanje javnega potniškega prometa, odprte zunanje terase lokalov in gostiln ter prepovedane javne prireditve, pa podpira 49 odstotkov Slovencev, so sporočili iz tržno-raziskovalne agencije. 

Svoboda in varnost

Raziskava covid-19 Insight je pokazala tudi, da je koronakriza vplivala na percepcijo vrednot svobode in varnosti med Slovenci. V primeru sprejetja t.i. sredinskega svežnja ukrepov bi se 68 odstotkov Slovencev še vedno čutilo osebno svobodnih, čeprav bi bilo njihovo gibanje omejeno zgolj na Slovenijo, zbiranje na javnih mestih pa omejeno na manjše skupine do 10 ljudi. Tak pristop bi pri 13 odstotkih zmanjšal občutek varnosti. 

"Korona kriza je tako povzročila, da so se ljudje v trenutnih okoliščinah pripravljeni deloma odreči osebni svobodi, da bi družba kot celota zmagala v boju s covidom-19," so še sporočili iz Aragona. 

Družba je raziskavo opravila v obliki spletne ankete med 1. in 4. majem na vzorcu 1136 uporabnikov interneta, starih od 15 do 75 let.