Kdo bo raziskal, kako se je virus širil na Kitajskem?

Koronavirus v Evropi že novembra lani? Zelo verjetno, menijo na Švedskem

G.G.
5. 5. 2020, 14.14
Posodobljeno: 5. 5. 2020, 15.14
Deli članek:

Švedska agencija za javno zdravje meni, da obstaja velika verjetnost, da so imeli v državi že novembra primere okuženih z novim koronavirusom.

Profimedia
Švedski vojaki so bili konec oktobra na športnem tekmovanju v Wuhanu.

Reuters
Švedski državni epidemiolog Anders Tegnell.

Danes je svetovno javnost presenetila (nekateri so pričakovali in napovedovali takšen rezultat) novica o tem, da so imeli v Franciji prvega okuženega z virusom sars-cov-2 že 27. decembra. Nekaj dni pred uradno priznanim primerom na Kitajskem. Takrat so 43-letnika iz obrobja Pariza obravnavali kot bolnika s pljučnico, saj takrat pacientov še niso testirali za novi koronavirus. Kako bi jih, saj virusa še niso poznali.

Vodilni švedski epidemiolog Anders Tegnell pravi, da obstaja zelo velika verjetnost, da so bili tudi na Švedskem že lani ljudje okuženi s koronavirusom. »Menim, da bi lahko našli posamezne primere okužbe med potniki, ki so se novembra in decembra vrnili iz Wuhana,« je povedal Tegnell na današnji tiskovni konferenci. »To ni nič nenavadnega, gre za precej normalno širjenje virusa,« razmišlja Tegnell.

Prvi uradni primer so na Švedskem zabeležili 31. januarja pri ženski, ki se je vrnila s Kitajske.

Vojaške igre v Wuhanu

V Wuhanu so bile konec oktobra Svetovne vojaške igre, največje športno tekmovanje vojakov. Na njih je sodelovalo okoli 100 švedskih vojakov in nekateri med njimi so kasneje zboleli za »gripo«. Nekaj od teh vojakov so kasneje testirali, a okužbe s koronavirusom niso zaznali.

Tegnell dodaja, da Švedska ne načrtuje obsežnejših testov starih vzorcev brisov. Trenutno nočejo dodatno obremenjevati zdrastvenega osebja, ki ima veliko dela z zajezitvijo širjenja virusa po domovih za starejše in v delih večjih mest, kjer so gosteje naseljeni migranti. Bi pa bilo po njegovem mnenju zanimivo, če bi natančno raziskali, kako in kdaj se je začel virus širiti na Kitajskem.

Poziv k ponovnem testiranju vzorcev

Tiskovni predstavnik WHO Christian Lindmeier v luči novih ugotovitev poziva države, naj ponovno preverijo vzorce, ki so jih vzeli konec lanskega leta vzeli pri obolelih s pljučnico.

Kitajska je šele 31. decembra obvestila Svetovno zdravstveno organizacijo o pojavu nove vrste koronavirusa, ki izhaja iz skupine kot SARS. Posamezni kitajski zdravniki, ki so potem skrivnostno izginili, pa so o tem poročali že prej.