Pritiske na Knaflja jemlje kot pritiske nase osebno

Marko Noč: Okoli respiratorjev vse preveč kavarniških pogovorov, ki so situacijo zameglili in ustvarili navidezen razkol v stroki

S.R.
5. 5. 2020, 12.14
Posodobljeno: 5. 5. 2020, 13.08
Deli članek:

Na današnji novinarski konferenci je spregovoril tudi kardiolog Marko Noč, sicer vodja strokovne komisije v UKC Ljubljana, ki je preverjala ustreznost ventilatorjev.

Šimen Zupančič / Revija Zarja Jana
Noč je pojasnil, da sam ni bil deležen nobenih pritiskov, a da svojemu sodelavcu stoji ob strani.

Noč je pojasnil, da je bilo na začetku epidemije v zraku čutiti zelo veliko negotovosti, pri čemer takrat niso imeli natančnih številk o razpoložljivih posteljah na enotah za intenzivno nego in ventilatorjih. Spopad s prvim valom epidemije je vseeno ocenil kot velik uspeh, ki »nas uvršča ne samo v evropski, temveč svetovni vrh.« Uspeh je po Nočevih besedah posledica bogatih izkušenj in znanja slovenskih intenzivistov ter pravočasno sprejemanje ukrepov. Poudaril je, da je bila najvišja zasedenost na intenzivnih enotah zgolj 35-odstotna. 

Noč je še poudaril, da smo sicer v fazi, ko prvi val epidemije postopoma izzveneva, a epidemije še ni konec, zato moramo še vedno upoštevati vsa navodila ustreznega vedenja, ki smo se ga v zadnjih tednih naučili. Stroka se je po njegovih besedah že začela pripravljati na drugi val, pri čemer bodo uporabili vse, kar »smo se naučili do zdaj.«

O ventilatorjih ...

Dotaknil se je tudi najbolj pereče teme v zadnjih dnevih, torej »afere« z nabavo zaščitne opreme, zlasti respiratorjev. Noč je pojasnil, da je bilo okoli te teme veliko preveč kavarniških pogovorov in objavo, ti pa da so sicer strokovno jasno situacijo zameglili, ustvarili navidezen razdor v stroki, polarizirali ljudi in žal po krivem diskreditirali tudi nekatere posamezne strokovnjake. Dejal je, da mora zdaj stroka presekati ta gordijski vozel in postreči s konkretnimi številkami. Tako je po njegovih besedah trenutno v Sloveniji več kot 430 strokovno ustreznih respiratorjev, v prihodnjih tednih pa si iz nabav tako posameznih bolnišnic kot države obetajo še 140 respiratorjev. Skupaj jih bo tako na voljo 570, kar krepko presega število razpoložljivih postelj na enotah za intenzivno nego in verjetno tudi priključkov za kisik. Zato je vlada včeraj podjetju Geneplanet že vrnila 20 dobavljenih respiratorjev in tudi prekinila pogodbo za nabavo nadaljnjih 110 enakih respiratorjev.

Kar zadeva respiratorje, pa ima Slovenija po Nočevih besedah pripravljen tudi rezervni scenarij za nakup do 300 respiratorjev na skupnem evropskem razpisu. A, kot je pudaril Noč, je to le del celotne zgodbe, za dobro delujoče intenzivne enote namreč potrebujemo tudi drugo opremo ter, kar je najpomembnejše, usposobljeno zdravniško ekipo, ki mora biti na voljo 24 ur na dan sedem dni v tednu. Slovenija se namreč po številu »intenzivnih« postelj na milijon prebivalcev uvršča na samo dno evropske lestvice, kar je posledica nakopičenih težav v zdravstvu, na katere stroka že ves čas opozarja, je še poudaril. Dodal je, da bo ob verjetnem drugem valu ključno sodelovanje celotnega prebivalstva, saj nas sicer »ne bo rešilo niti 1000 sodobnih respiratorjev.«

... in pritiskih

Glede »spornih« respiratorjev Siriusmed R30 je tudi sam pojasnil, da za zdravljenje bolnikov s covidom-19 postanejo sprejemljivi ob dokupu nekaterih dodatkov, a so vseeno nižje na lestvici kakovosti. Poudaril je, da se v slovenskih bolnišnicah s tem respiratorjem srečujejo prvič, zato vseh karakteristik še ne poznajo, verjetno pa bodo s časom spoznali tudi vse pomanjkljivosti. Tudi pozitivno mnenje celjskih kolegov ob uporabi teh respiratorjev pritrjuje mnenju strokovne komisije, je še pojasnil.

Dodal je, da je bil »konflikt v stroki« ustvarjen umetno. »Moje področje je stroka in s tem se ne bom več ukvarjal,« je glede tako imenovane afere zaključil Noč. Pojasnil je še, da sam v teh dneh ni bil deležen nobenih pritiskov, da pa je pritisk na zdravnika Riharda Knaflja jemal kot pritisk nase osebno, saj je Knafelj »njegov« zdravnik, ki je bil tudi njegov študent in diplomant, k sodelovanju v komisiji, ki je respiratorje ocenjevala, pa ga je povabil sam.