Kupci zgledno

Tradicionalno varčen slovenski potrošnik je bil prvi dan odprtja "zadržan, obisk skromen"

G.G.
5. 5. 2020, 11.18
Posodobljeno: 5. 5. 2020, 12.38
Deli članek:

Analiza rezultatov nacionalne raziskave o razširjenosti novega koronavirusa v Sloveniji še ni zaključena. O stanju trgovinske dejavnoti je spregovorila predsednica Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) Mariča Lah.

STA
Pred prodajalnami ni bilo pretirane gneče.
V času epidemije je prodaja v živilskih trgovinah upadla za več kot 15 odstotkov. Še večji upad prodaje je v trgovinah s tehničnim blagom. Realizacija celotne trgovine bo v letošnjem letu namesto načrtovanih 32 milijard za 6-7 milijard nižja.

Ko so se včeraj odprle trgovine, tiste z manj kot 400 metri kvadratnega prostora, so nekateri zadržali dih. Bodo ljudje sprostili svoje potrošniške apetite? Ni bilo hudega. Mariča Lah je povedala, da je bil »obisk zelo zadržan«. Slovenski kupec je po poznavanju TZS že prej bil »zadržan, varčen, racionalen«, zdaj pa bo »še varčnejši«. Koliko varčnejši, to pa bo odvisno od okrevanja, tudi od tega, kakšen bo tretji vladni protikorona paket.

Sicer pa so se kupci vedli zgledno. Lahova pravi, da so upoštevali varnostno razdaljo in nosili maske, »prodajalci pa so že tako zverzirani« v samozaščitnih ukrepih.

Kaj si želi TZS?

Da se ukrepi še naprej sproščajo, rahljajo, če uporabimo ti dve zelo priljubljeni besedi v tem koronačasu. Želijo si, da se Slovenija zgleduje po Avstriji, kjer so 2. maja odprli večje trgovske centre, varnostno razdaljo med ljudmi pa so zmanjšali na en meter. V Sloveniji je trenutno zapovedana razdalja dveh metrov.

Država naj subvencionira najemnino?

Veliko težavo za trgovce predstavljajo stroški najemnin, ki po besedah Lahove v srednje velikem podjetju predstavljajo 80 odstotkov stroška plač in so torej na drugem mestu med stroški. Kot "anomalijo" je označila ukrep, da je drugi protikoronski paket uveljavil oprostitev plačila najemnin za poslovne prostore v lasti države in občin, ni pa uredil razmerij med dvema zasebnima pravnima osebama.

Predlagali so rešitev, da bi država subvencionirala najemnino v odvisnosti od upada prihodka, vendar nato ta predlog ni bil vključen v drugi paket. Pobuda zbornice sicer ostaja in Lahova upa, da bo vključena v tretji paket protikriznih ukrepov.