Gostinci opozarjajo ...

FOTO: Tako danes živijo terase lokalov, približno polovica pa jih ostaja zaprtih

S.R./STA
4. 5. 2020, 13.48
Posodobljeno: 4. 5. 2020, 13.48
Deli članek:

Gostinci opozarjajo, da je kar nekaj previdnostnih ukrepov težko oziroma nemogoče izvajati, zaradi česara je po ocenah OZS ostalo zaprtih okoli polovica vseh lokalov.

Bobo
V Ljubljani.

Od danes je ponovno dovoljena strežba na terasah in vrtovih gostinskih lokalov, a gostinci ne želijo biti tisti, zaradi katerih bi prišlo do poslabšanja epidemiološke situacije v Sloveniji. Svoje delo si želijo opravljati varno tako za goste kot za zaposlene, hkrati pa si želijo, da so ukrepi, ki so jim ob ponovnem zaganjanju dejavnosti naloženi, sprejemljiv kompromis med gostinsko in zdravstveno stroko, je povedal predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Blaž Cvar

Tudi sam danes ni odprl svojega lokala v Radljah ob Dravi, saj, tako kot mnogi drugi gostinci, ugotavlja, da nekaterih ukrepov ni mogoče izvajati na način, da ne bi bili v prekršku in s tem izpostavljeni sankcijam. 

Novice Svet24
Jutranjo kavico na terasi neimenovanega lokala si je danes privoščil tudi del uredništva Novice Svet24.

Nemogoča identifikacija

Za gostince je najbolj neizvedljivo zagotavljanje ukrepa, da lahko za isto mizo sedijo le člani istega gospodinjstva, hkrati pa morajo med ostalimi gosti zagotavljati razdaljo 1,5 metra. Kot je poudaril Cvar, gostinci ne morejo identificirati posameznih gostov in zagotavljati, da za isto mizo sedijo zgolj člani istega gospodinjstva. Opozoril je tudi, da bi denimo delavci iz istega podjetja, ki se pripeljejo v istem avtomobilu, nato na terasi morali sedeli 1,5 metra narazen. 

"To vnaša med gostince veliko negotovosti," opozarjajo na OZS. Po anketi med člani OZS in širšem povpraševanju tudi med nečlani zbornice ocenjujejo, da je danes ostalo zaprtih okoli polovica lokalov v Sloveniji, je povedal Cvar. 

Na OZS pričakujejo posluh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki je izdal higienska priporočila za izvajanje gostinske dejavnosti na terasah in letnih vrtovih v času epidemije covid-19, in popravke ukrepov, da bi tako dosegli, da se bodo gostinci v večjem številu odločali za odprtje lokalov. 

Bobo
Na terasi lokala v Mariboru.

Tako v Avstriji

Ob tem kot zgled ponujajo ureditev v Avstriji, kjer lokale v celoti odpirajo 15. maja. Ukrepi v Avstriji določajo, da lahko pri isti mizi sedijo štirje odrasli in dodatno še otroci, med skupinami gostov pa mora biti najmanj en meter razdalje. 

Na OZS tako predlagajo, da tudi NIJZ popravi ukrep varnostne razdalje na zgolj en meter med mizami, hkrati pa črta določilo, ki predpisuje posedanje za isto mizo zgolj za člane istega gospodinjstva. Prav tako predlagajo, da se pribor, ki se seveda vedno očisti in razkuži, lahko podaja gostom, kot je to že uveljavljeno, čiščenje sanitarij pa naj poteka po potrebi in številu gostov, uporabnikov sanitarij. 

Prav tako na OZS pričakujejo, da se čim prej sprosti in omogoči tudi strežba v notranjosti gostinskih lokalov. 

Predloge popravkov ukrepov so gostinci danes nekaterim pristojnim že predstavili na Brdu pri Kranju, kjer se je na prvi seji sestal novoustanovljeni strokovni svet za turizem. Hkrati pa se bodo predstavniki gostinstva in turizma o tem pogovarjali tudi na srečanju s predstavniki NIJZ v sredo, je še povedal Cvar.

Bobo
V Ljubljani.