Poročilo ameriškega ministrstva za domovinsko varnost

Kitajci naj bi namerno prikrivali v prvi fazi koronavirusa, zdaj pa pospešeno nameščajo kamere

G.G:
4. 5. 2020, 14.05
Posodobljeno: 4. 5. 2020, 14.13
Deli članek:

Kitajska se otepa očitkov o namernem prikrivanju dejstev v začetni fazi izbruha novega koronavirusa. Doma pa pospešeno nadaljujejo z ustvarjanjem družbe nadzora.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Evropejci, ki živijo v Pekingu, poročajo, da lokalne oblasti nameščajo kamere pred vhodna vrata stanovanj ljudi, ki so v karanteni ali samoizolaciji. Pri nekaterih naj bi kamere ostale na hodniku tudi po pretečenem obdobju karantene. Oblasti so za »špecanje« zadolžile tudi varnostnike, sosede in čistilce.

Kitajski državni časopis The Global Times vztraja, da so varnostne kamere nameščene samo v obdobju karantene. Njihov edini namen pa je preprečiti širjenje koronavirusa. Vsi, ki pridejo na Kitajsko, morajo za 14 dni v karanteno.

Obveščevalno poročilo ameriškega ministrstva za domovinsko varnost je ugotovilo, da je Kitajska namerno prikrivala vso resnost izbruha epidemije novega koronavirusa v Wuhanu, da se založi z zdravstvenim materialom, ki ga je potrebovala za odgovor, poroča STA. Analiza ministrstva za domovinsko varnost ZDA pravi, da je Kitajska povečala uvoz zdravstvenih zalog in zmanjšala izvoz v začetku leta, obenem pa je prikrivala, kako resen je virus.