Stanje z ventilatorji zadovoljivo

Tomislav Mirkovič: V UKC Ljubljana uporabljamo ventilatorje, ki jih poznamo in smo jih vajeni

S.R.
4. 5. 2020, 11.46
Posodobljeno: 4. 5. 2020, 13.20
Deli članek:

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil Tomislav Mirkovič iz UKC Ljubljana, je trenutno stanje z ventilatroji v ljubljanskem kliničnem centru zadovoljivo.

Bobo
Fotografija je arhivska.

Na današnji novinarski konferenci ob 11. uri bi morali v skladu s prvotno napovedjo predstaviti izsledke nacionalne raziskave o razširjenosti novega koronavirusa v Sloveniji, a so to prestavili na torek. Pred kamere je namesto predstojnika inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslava Petrovca poleg vladnega govorca Jelka Kacina stopil nekdanji vodja centra za intenzivne terapije v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Tomislav Mirkovič.

Kot je uvodoma pojasnil Kacin, je za nami uspešen teden, saj prvič v dveh mesecih v posameznem dnevu nismo potrdili nobene nove okužbe. Tako kot v soboto po zadnjih podatkih tudi včeraj ni bilo novih pozitivnih testov. S tem smo po besedah Kacina potrdili, da se z vidika uspešnosti boja proti novemu koronavirusu uvrščamo sam vrh držav. Opozoril pa je, da klicni center prejema vse več klicev državljanov, ki opozarjajo, da se ljudje preventivnih ukrepov, ki še vedno veljajo, ne držijo več tako vestno.

Mirkovič je nato nekoliko podrobneje pojasnil tegobe okoli respiratorjev. Kot je dejal, je respirator le tip ventilatorja, ki se uporablja v primeru kritično bolnih. Poudaril je, da si za svoje bolnike seveda želijo čim boljše ventilatorje, saj lahko ti ob nepravilni uporabi dodatno poškodujejo pljuča. "Tega si seveda ne želimo," je dejal in še pojasnil, da so eni res boljši od drugih. Pri tem je poudaril, da je imela komisija iz UKC Ljubljana, ki jo je vodil Marko Noč in ki je ocenila več kot 90 ventilatrojev, za to oceno na voljo brošuro s podatki, v zelo kratkem času pa jih je bilo treba pregledati veliko število in podati mnenje. Pred epidemijo so ventilatorje preizkušali tudi v praksi, se z njihovim delovanjem dobro seznanili, nato se odločili za njegovo nabavo ali pa ne. Oceno komisije glede kakovosti je sicer ocenil za pravilno ter poudaril, da je trenutno stanje z ventilatorji v ljubljanskem kliničnem centru zadovoljivo, zaenkrat pa uporabljajo ventilatorje, ki jih poznajo in so jih vajeni.

Glede spornih ventilatorjev Siriusmed R30 pa je dejal, da je ta ventilator možno uporabljati ob dokupu kompresorja in vlažilca z ogrevalnimi cevmi. V tem primeru bi bil tudi ta ventilator sprejemljiv za predihavanje bolnikov s covidom-19. Hude okvare pljuč trenutno sicer še vedno zdravijo večinoma s temi boljšimi ventilatorji, ki jih ima klinični center. A je Mirkovič še poudaril, da je bilo stanje v začetku marca povsem drugačno, ko se ni vedelo, po kakšnem, morda celo italijanskem scenariju bo šla Slovenija, zato je obstajala bojazen, da ventilatorjev ne bo dovolj. Ti ventilatorji, ki jih imajo zdaj na zalogi, so pripravljeni in jih bodo v "hudi situaciji" tudi lahko uporabili.