Turizem "lahko računa na dodatno pomoč države"

Počivalšek: Terase lokalov danes, v prvi polovici maja morda tudi manjši nastanitveni ponudniki, v drugi polovici nato že večji koraki

S.R./STA
4. 5. 2020, 09.52
Posodobljeno: 4. 5. 2020, 10.15
Deli članek:

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je danes na Brdu pri Kranju pojasnil svojo vizijo postopnega zagona turizma v Sloveniji.

Bobo
Terase lokalov so do danes samevale, gostinci so jih lahko danes ob upoštevanju nekaterih ukrepov odprli (fotografija je arhivska).

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je pred začetkom srečanja strokovnega sveta za turizem zatrdil, da turizem "lahko računa na dodatno pomoč države". S predstavniki turističnega gospodarstva in relevantnih institucij želi minister danes govoriti predvsem o dveh temah: dodatnih ukrepih za pomoč panogi ter standardih, ki bodo veljali za gostinske in turistične obrate v času ponovnega zagona. 

O novih standardih delovanja bo s svetom danes razpravljal direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek. V luči želje po boljšem povezovanju turizma in kmetijstva, ki bi lahko prineslo nov zagon slovenskemu podeželju, pa je na sejo sveta Počivalšek povabil tudi kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec

Predlogi

Med konkretnimi predlogi je Počivalšek izpostavil podaljšanje ukrepa državnega sofincaniranja čakanja na delo za turistično panogo, in sicer za štiri mesece ali celo do konca leta. "Turizem je prvi doživel vpliv krize s koronavirusom in bo, tudi zaradi navezave na tuje goste, kasneje v polni meri zagnal svoje delovanje," je tak predlog utemeljil Počivalšek. 

Prav tako bi bilo po njegovih ocenah smiselno ustanoviti sklad, ki bi z nepovratnimi sredstvi in ugodnimi krediti omogočil podjetjem tekoče poslovanje in nov investicijski zagon. Delovanje panoge bo namreč potrebno prilagoditi novim standardom, je spomnil. 

Postopno odpiranje

Ocene o tem, kak padec se leto obeta turizmu, so zelo različne, je spomnil Počivalšek - govora je o od 25- do preko 70-odstotnem padcu. Veliko bo odvisno tudi od hitrosti odpiranja meja. "Osnova je epidemiološka slika, ki nam trenutno daje optimistično podlago," je dejal minister. 

Tako so pripravili urnik postopnega odpiranja dejavnosti. Terase lokalov se odpirajo danes, v nadaljevanju pa bi lahko še v prvi polovici maja vrata odprli manjši nastanitveni ponudniki, v drugi polovici meseca ali v juniju pa bi sledili večji koraki. Ob tem Počivalšek opozarja, da določenih aktivnosti še kar nekaj časa ne bo, denimo večjih prireditev predvidoma ne bo vse do konca leta. 

Turizem bo jutri drugačen

Počivalšek je spomnil tudi na obisk pri hrvaškem ministru za turizem Gariju Cappelliju prejšnji teden, ko sta se dogovorila za postopno odpiranje meje najprej za lastnike nepremičnin in plovil ter v drugem koraku za turiste. V tem tednu se bosta po Počivalškovih besedah o protokolu prehoda meje in prihoda na turistično destinacijo dogovorila direktorja obeh nacionalnih inštitutov za javno zdravje

Počivalšek je sicer poudaril, da bo "turizem jutri drugačen", zlasti z vidika večje odgovornosti do zdravja. "Verjamem, da so v turističnem gospodarstvu in mi kot odgovorno ministrstvo tisti, ki vemo, v katero smer je treba pripraviti ukrepe, da bomo na tem področju aktualni," je dejal. 

Spomnil je tudi, da ima slovenski turizem določene prednosti - že doslej je svojo ponudbo gradil na butičnosti in na obljubi zelene, aktivne in zdrave Slovenije. "Verjamem, da bo to temelj turizma v prihodnje," je dejal.