Predstavitev izsledkov?

Ključna raziskava opravljena: Kacin razkril del ugotovitev

A.S./STA
4. 5. 2020, 11.38
Posodobljeno: 4. 5. 2020, 13.14
Deli članek:

Izsledke nacionalne raziskave o razširjenosti novega koronavirusa v Sloveniji bodo predstavili v torek, je sporočil vodja raziskave in predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec.

Reuters
Fotografija je simbolična

V raziskavo, ki se je začela 20. aprila, so vključili 1368 oseb, do zdaj znani podatki pa ne kažejo velike razširjenosti virusa. Po do zdaj objavljenih podatkih so v raziskavi na podlagi odvzetih brisov namreč dokazali eno novo okužbo, in sicer 25. aprila. Eni osebi, pri kateri je bil test v raziskavi pozitiven, pa je bila okužba diagnosticirana že pred enim mesecem.

Govorec vlade v primeru epidemije covid-19 Jelko Kacin je danes pojasnil, zakaj predstavitev rezultatov raziskave o prekuženosti populacije z novim koronavirusom še ni mogoča. "Z rezultati se mora najprej seznaniti in jih analizirati strokovna skupina na ministrstvu za zdravje," je povedal. Rezultatov krvnih preiskav, ki bi pokazali, ali je posameznik že prebolel covid-19, torej za zdaj še niso objavljali. Je pa Petrovec zatrdil, da so tudi krvni testi že opravljeni, izsledke pa bodo predstavili jutri. Kacin si je drznil razkriti delček rezultatov. Dejal je, da so "podatki o prekuženosti večji od pričakovanj."

Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović pa je nedavno dejala, da si lahko, če bodo rezultati raziskave pokazali, da je v državi sorazmerno malo novega koronavirusa, 18. maja obetamo še en sklop rahljanja ukrepov, kot sta odprtje večjih trgovin in postopno sproščanje turizma.