Znana tudi vsebina tretjega paketa

Naslednje rahljanje ukrepov po prvomajskih praznikih, vlada sprejela dodatne protikoronske ukrepe

A.S./B.K.
21. 4. 2020, 20.11
Posodobljeno: 21. 4. 2020, 22.09
Deli članek:

Slovenski premier Janez Janša se je oglasil v video sporočilu in povedal, kdaj lahko pričakujemo novo rahljanje ukrepov. Vlada pa je danes sprejela dva pomembna zakonska predloga, in sicer popravila prvi protikoronski zakon ter sprejela drugega.

STA
Najnižja cena nafte v zgodovini in "nekatere druge spremembe," po premierjevih besedah zdaj "prinašajo tektonske premike v mednarodna ekonomska in politična razmerja."

"V spopadu z epidemijo smo na prelomnici. V veliki meri smo jo uspeli zajeziti, vendar je virus še vedno med nami. Tudi število mrtvih nam žal narašča. Dosedanji uspehi pa nam še vedno omogočajo sproščanje nekaterih omejitev," je na začetku video sporočila, ki ga je objavil na družbeno omrežje Twitter, povedal premier Janez Janša in dodal, da smo včeraj vstopili v čas tveganja, za katerega "upamo, da je razumno. Koliko, bomo zaradi narave razvoja bolezni, lahko videli šele čez 10 do 14 dni".

Premier je povedal, da naslednje rahljanje omejitev lahko pričakujemo po prvomajskih praznikih, pod pogojem, da bodo rezultati testiranj na novi koronavirus in rezultati raziskave na splošnem vzorcu, ugodni. 

V naslednjih tednih bo ključno odkrivanje novih okužb v čim bolj zgodnji fazi, testiranje vseh njihovih rizičnih stikov ter možnost uporabe aplikacije za nadzor gibanja okužb. "Če bi takšno aplikacijo že lahko uporabljali, vsaj na prostovoljni osnovi, kot je pred mesecem dni predlagala vlada, bi lahko vsaj v nekaj najmanj prizadetih regijah, ob razumnem tveganju, odpravljali omejitev gibanja na občino bivališča," je sporočil. 

Vlada je danes sprejela dva zakonska predloga. S prvim je dopolnjen prvi protikorona paket. "Finančna blazina je z njim deloma dopolnjena, zaokrožena in tudi dodatno usklajena," je povedal in dodal, da je med prejemnike dodatkov dodanih še preko 300 tisoč upravičencev. 

Zagotavljanje likvidnosti slovenskega gospodarstva

Drugi protikoronski zakon bo z zagotavljanjem likvidnosti po premierjevih besedah omogočil ohranitev proizvodnih in razvojnih potencialov slovenskega gospodarstva. Država bo tako za najete kredite do določene višine jamčila podjetjem in posameznikom, ki opravljajo gospodarsko dejavnost. S tem je oblikovan dodaten kreditni potencial v vrednosti preko dveh milijard evrov. 

"Moramo pa se zavedati, da bomo vsa sredstva, ki smo si jih izposodili, nekoč morali poplačati", je še poudaril Janša.

Na nivoju Evropske unije odgovore še iščejo

Premier je ob tem dejal še, da evropski dolžniški inštrument, ki bi breme peidemije prerazporedil solidarnostno med države članice EU, še ni oblikovan, da pa prizadevanja za njegovo oblikovanje potekajo. V četrtek sledi nov krog pogajanj, zaenkrat smo "prej kot preboju, bližje manjšemu kompromisu."

Tektonski premiki v mednarodni politiki

Najnižja cena nafte v zgodovini in "nekatere druge spremembe," po premierjevih besedah zdaj "prinašajo tektonske premike v mednarodna ekonomska in politična razmerja." Za razliko od zadnje gospodarske krize, likvidnost slovenskih bank zaenkrat ni problem. Po njegovem mnenju imajo te dovolj kapitala za "izdatno podporo gospodarstvu," to jim je omogočila tudi Evropska centralna banka (ECB), ki jim je zagotovila dodatne vire kreditiranja. Zato se bo v naslednjem koraku vlada obrnila k odpravi birokratskih ovir za kreditiranje.

To bo tudi del vsebine tretjega paketa, ki ga vlada načrtuje za konec maja.