Ugrabitev & rop

Ugrabili so ga pred striptiz barom in mu pobrali denar

S.S.
21. 4. 2020, 19.45
Deli članek:

Dvaindvajsetega maja lani okoli tretje ure zjutraj je Marko S. pred striptiz barom Escape v Ljubljani kadil cigareto, ko je do njega pristopila četverica in ga strpala v manjši rdeč avto.

Profimedia
Oškodovanec je v zagovoru pojasnil, da je po izpiskih iz bankomatov ugotovil, da se vozijo proti Dolenjski.

Kako so ga ogovorili, se oškodovanec ne spomni, bil je namreč precej pijan, dopušča pa možnost, da se je v avto usedel, ker so mu ponujali prevoz domov. A je hitro spoznal, da ga ne peljejo tja. Vožnja je bila vratolomna, sedeti je moral sredi zadnje klopi, z rokami na vidnem mestu, oni pa so se med seboj pogovarjali v jeziku, ki ga ni razumel.

V obtožnici piše, da so ga sedem ur vozili naokrog, ga pretepali, mu grozili s smrtjo ter ga silili, da je zanje dvigoval svoj denar. Najprej na bankomatih, prvič 20 evrov, drugič 150 in nato še 250 evrov. Ko bankomati niso več izplačevali gotovine, so ga odpeljali na jaso v Velikih Laščah in ga pretepli, potem pa okoli 10. ure odpeljali na banko v Novem mestu. Šele ko je dvignil 1950 evrov in izpraznil račun, so se razšli. Glavno vlogo pri vsem sta po besedah Marka S. imela 20-letni Blaž Grm in 24-letni Cvetko Grm, medtem ko sta bila 27-letni Jože Rus in danes komaj polnoletni Zdravko Ševo z njim »korektnejša«. Ko so v Novem mestu naposled dvignili denar z banke, so odšli še na pijačo, kjer so si obtoženi denar razdelili, potem pa so se razšli. Marko se je pod vplivom dogajanja pretekle noči sesedel pred Mercatorjem, kjer ga je našla neka ženska in ga prepričala, da je zadevo prijavil policiji.

Obramba: ne rop in ugrabitev, kvečjemu izsiljevanje

Oškodovanec je v zagovoru pojasnil, da je po izpiskih iz bankomatov ugotovil, da se vozijo proti Dolenjski. Med potjo na banko jih je celo ustavila patrulja in dva kaznovala zaradi neuporabe varnostnega pasu, a si pod vplivom groženj policistom ni upal povedati, kaj se pravzaprav dogaja. 

Sodnica Ana Testen je včeraj uspela zaslišati še zadnjo pričo, Milana Grma, ki z obtoženima ni v sorodu in je prejšnji teden manjkal, ker je po lastnih navedbah izkazoval znake okužbe s koronavirusom, vendar priča ni kaj bistveno pripomogla k razrešitvi primera, znova pa je zaslišala tudi oškodovanca, ki pa v glavnem tudi ni povedal nič novega. Nadaljevalo se je s končnimi besedami. Za Cvetka Grma je tožilstvo, prepričano, da je vsem krivda dokazana, predlagalo enotno zaporno kazen štiri leta in dva meseca zapora, za Blaža Grma enotno kazen tri leta zapora, za Rusa prav tako enotno kazen tri leta zapora, za najmlajšega Ševa pa 100 ur dela v korist družbe. Zagovorniki obtoženih so na drugi strani besneli, da v obravnavanem primeru nikakor ne gre za rop in ugrabitev, kvečjemu izsiljevanje. Zadnjo besedo bo imela sodnica Testenova, ki bo sodbo razglasila v četrtek opoldne.