Netransparentna nabava

Razrešen direktor blagovnih rezerv Zakrajšek

B.K./STA
21. 4. 2020, 19.24
Posodobljeno: 21. 4. 2020, 21.53
Deli članek:

Anton Zakrajšek ni več direktor zavoda za blagovne rezerve. Vlada ga je na njegovo prošnjo danes razrešila s tega mesta, obenem pa za v. d. direktorja imenovala nekdanjega direktorja Kobilarne Lipica Tonija Rumpfa.

Bobo
Pri dobavi zaščitne opreme, je bilo mnogo napak.

Odstopil je direktor Zavoda RS za blagovne rezerve Anton Zakrajšek. Ta je bil več tednov na bolniški zaradi okužbe s covid-19 in je sporočil, da je vodenje zavoda na daljavo praktično nemogoče, Zavod je v zadnjem mesecu dni sklenil skupno za 128 milijonov evrov naročil.

Razmere v zavodu za blagovne rezerve naj bi se po navedbah Televizije Slovenija še poslabšale s prihodom svetovalca Mitje Terčeta, nekdanjega direktorja družbe Golte, s katerim je zavod za blagovne rezerve podpisal pogodbo 25. marca. Terče naj bi bil zaupnik in podaljšana roka ministra Zdravka Počivalška, in je nadzoroval sklepanje pogodb. To so na ministrstvu sicer zanikali, po njihovih navedbah Terče naj ne bi imel nikakršnih pristojnosti pri sklepanju pogodb. Pred enim tednom je zavod s Terčetom prekinil pogodbo.

Arsen Perić / M24
Mitja Terče

Policija sprožila preiskavo

Ob tem je policija danes zaradi sumov nepravilnosti pri nabavah zaščitne opreme obiskala Zavod za blagovne rezerve. Z ljubljanske policijske uprave so sporočili, da kriminalisti preverjajo različne informacije glede domnevnih nepravilnosti pri dobavi zaščitne opreme.

Počivalšek napovedal okrepljen nadzor

"Nabava zaščitne opreme mora biti odgovorna in transparentna, zato bomo okrepili nadzor nad zavodom in izvedli tudi notranjo revizijo. Od vseh, ki so v postopek vključeni, pričakujem, da delo opravijo kvalitetno, strokovno in z najvišjo mero skrbnosti," je na spletnem družbenem omrežju Twitter po seji vlade dejal minister in napovedal notranjo revizijo. Zakrajška je ministrstvo namreč "za nekatere posle, ki jih je opravil, opozorilo, da niso izvedeni v funkciji dobrega gospodarja," je povedal počivalšek. Zato se je vlada odločila izvesti nadzor nad poslovanjem zavoda, prav tako pa je Počivalšek odredil notranjo revizijo.

Za kakšne nepravilnosti gre?

Kot je danes že povedal poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, prihaja do težav pri nekaterih dobavah zaščitne opreme, ko dobavljena oprema ne ustreza ponudbi oz naročilu. Tako se je pred dnevi zgodilo, da so namesto naročenih mask FFP2 prispele kirurške maske.

Za sklenitev pogodb in pogajanja o ceni, pregled kakovosti in količin dobavljene opreme je po pojasnilih Šestana odgovoren Zavod RS za blagovne rezerve. Civilna zaščita, ko prevzame dostavljeno blago, zato ne preverja, ampak le skladišči in deli dalje na terenu.

Do težav po Šestanovih pojasnilih prihaja ravno v delu, kjer dobavljena oprema ne ustreza ponudbi oziroma naročilu. Pri tem je med težavami navedel neustrezno navedbo na embalaži ali pa, da se kljub certifikatu v dokumentaciji pošiljke pojavijo artikli brez navedenih certifikatov na embalaži.

Bobo
Zdravko Počivalšek

Nekaj podobnega se je očitno zgodilo tudi pri dobavi podjetja Public digital infrastructure Joca Pečečnika. Zavod za blagovne rezerve je namreč pri njem naročil zaščitne maske FFP2, podjetje pa je dobavilo navadne kirurške maske, ki so bile lažno označene kot FFP2, sta poročala Dnevnik in POP TV.

Šestan je ob tem spomnil na reklamacije neustreznih zaščitnih oblačil, dobavljenih v dom starejših v Šmarju pri Jelšah ter v izolsko bolnišnico. Pa tudi t. i. maske, sešite iz papirnih prtičkov, ki so jih zavrnile nekatere občine. "Danes dobimo nazaj pošiljko 2500 mask iz psihiatrične bolnišnice Begunje, ki jih bomo zamenjali," je še dodal.

Opozicija v Državnem zboru je sicer že minuli teden zahtevala ustanovitev preiskovalne komisije, ki bi preverjala dobave zaščitne opreme. O tem ravno danes razpravljajo na odboru za zdravstvo.