Do prvomajskih praznikov

Minister Počivalšek pravi, da lahko sami "odločamo, kaj bomo nabavili"

G.G./STA
11. 4. 2020, 08.31
Posodobljeno: 11. 4. 2020, 08.39
Deli članek:

Na brniško letališče je v petek zvečer iz logističnega centra v kitajskem Quingdao pristalo prvo letalo s sedmimi tonami zaščitne opreme. Skupaj je v Slovenijo tako v petek prišlo kar 27 ton opreme.

Bobo
Minister Počivalšek ob prispeli zaščitni opremi na Brniku.

"Do danes smo zaradi pomanjkanja kupovali vse, kar nam je kdo ponudil, od danes naprej pa lahko mi odločamo, kaj bomo nabavili," je bil po pristanku letala zadovoljen minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Pomembno vlogo pa pri zagotavljanju opreme predstavlja prav logistični center v mestu Quingdao. Ta omogoča lažjo koordinacijo in predvsem hitrejšo odpremo zaščitne opreme iz Kitajske.

"Zadovoljen sem, da lahko slovenske državljane tik pred velikonočnimi prazniki razveselim z dobro novico. Danes je v Slovenijo prispelo 27 ton zaščitne opreme. Posebej ponosen pa sem, da je vzpostavljen zračni most med Kitajsko in Ljubljano. Tega so vzpostavili Zavod RS za blagovne rezerve, naše veleposlaništvo na Kitajskem in podjetje Hisense," je poudaril Počivalšek in razkril, da je bilo v večerni sedemtonski pošiljki skoraj 600.000 troslojnih mask in 240.000 mask FFP 2. "To nam skupaj z zjutraj poslano pošiljko omogoča, da bomo lahko v miru preživeli skoraj do prvomajskih praznikov."

Kot pravi Počivalšek, si Slovenija v tem trenutku najbolj želi nabaviti še več troslojnih mask, "da jih lahko zagotovimo gospodarstvu v večjem obsegu, pa tudi zato, da bomo lahko ob gospodarstvu omogočili tudi zagon v prometu, seveda v odvisnosti od stanja z okužbami."

Kmalu samooskrbni?

Minister je poudaril, da se je Slovenija doslej najbolj posvečala nabavi respiratorjev. Od naročenih 323 jih je v Sloveniji že 115, od česar jih je 108 že razporejenih po bolnišnicah. V naslednjem koraku je imela prednost zaščitna oprema za zdravstveno osebje. "V preteklosti je bilo kar precej težkih trenutkov, od danes naprej pa lahko zagotovim, da ne bo zmanjkalo zaščitne opreme."

Aktivno se je v proizvodnjo zaščitne opreme vključilo tudi slovensko gospodarstvo, ki je v tem tednu že proizvedlo 600.000 troslojnih oz. pralnih zaščitnih mask, "Mislim, da bomo že od naslednjega tedna lahko dnevno proizvedli 500.000 mask in bomo tudi na tem področju na nek način postali samooskrbni."