Kdo jo je napisal?

Desus, NSi in SMC niso bile obveščene o vladni depeši Svetu Evrope o medijih

B.K./STA
9. 4. 2020, 16.49
Posodobljeno: 9. 4. 2020, 18.04
Deli članek:

V koalicijskih SMC, NSi in DeSUS se distancirajo od vladne depeše Svetu Evrope o medijih v Sloveniji.

Primož Lavre
Počivalšek, Tonin in Pivec za depešo sploh niso vedeli. Kdo jo je napisal?

Kot so pojasnili v vladnih strankah, z vsebino depeše, ki so jo, po porčanju portala necenzurirano.si, pripravili na zunanjem ministrstvu, niso bili seznanjeni. Tako bodo zahtevali pojasnila, zanima jih tudi, kdo je avtor depeše, ki je bila poslana v imenu vlade in med drugim trdi, da večina medijev pri nas izhaja iz komunističnega režima.

"V SMC nimamo informacij o tem, kdo natančno je depešo v imenu vlade posredoval Svetu Evrope, pričakujemo odgovor, kdo je avtor pisanja," so zapisali v odzivu za STA. Pojasnili so, da so za pismo izvedeli šele iz medijev, in poudarili, da je njihovo stališče jasno: "vsakršni napadi in pritiski na medije so nesprejemljivi".

Kot so navedli, se Slovenija danes sooča s krizo, ki kliče po složnosti, zmernosti in preudarnosti vseh, ki lahko prispevajo k temu, da jo bomo obvladali. "Tu mislimo na koalicijo, opozicijo, medije in vse druge pomembne družbene sisteme. Zdaj ni čas za delitve, zdaj je čas za iskanje tega, kar nas povezuje. Za SMC je nespodobno, da se ob varovanju človeških življenj, skrbi za vzdržnost zdravstvenega sistema in vseh drugih sistemov, ki pregorevajo v skrbi za ljudi, posvečamo temam, ki k temu ne morejo prispevati ničesar. Zato vse odgovorne pozivamo k preudarnosti," so zapisali.

Tudi v NSi so pojasnili, da z depešo predhodno niso bili seznanjeni. "Zaradi razjasnitve celotne situacije, vključno z vsebino in avtorstvom depeše, bomo zato najprej zahtevali dodatna pojasnila znotraj koalicije," so dodali.

Wikipedia
Svet Evrope

Vladno pismo Svetu Evrope je razburilo tudi članstvo v DeSUS. Tudi stranka DeSUS kot koalicijska partnerica in članica vlade se, kot so zatrdili v izjavi za javnost, s pismom predhodno ni seznanila. Kot so napovedali, bo njihova predsednica Aleksandra Pivec o vsebini pisma, avtorju in načinu, kako in komu je bilo poslano, odprla vprašanja tudi znotraj koalicije.

"V stranki DeSUS spoštujemo svobodo medijev, saj gre namreč za osnovni postulat demokracije in vsake odprte družbe. Na tem demokracija obstane ali pade. Hkrati obsojamo kakršnokoli nasilje ali pritisk, ki se izvaja nad novinarji in mediji," so zapisali.

Slovenska vlada je namreč Svetu Evrope kot odgovor na kritike o pritisku na novinarje v Sloveniji posredovala depešo, v kateri je med drugim zapisala, da večina medijev v Sloveniji izvira iz komunističnega režima.

V depeši medtem ni omenjenih finančnih injekcij za medije Slovenske demokratske stranke iz kroga madžarskega predsednika Viktorja Orbana. Depeša prav tako ne omenja, da več članov upravnega odbora Nova24TV zaseda položaje v vrhu vlade.

Urbanija dejal, da je delal na lastno pest

Zunanje ministrstvo je medtem zanikalo, da bi oni pripravili pismo. Vodja urada vlade za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija pa je za Delo povedal, da je šlo za odgovor Ukoma.

Po navedbah časnika je Urbanija povedal, da po njegovem mnenju zunanji minister Anže Logar z vsebino depeše ni bil seznanjen, prav tako naj ne bi nič o tem vedeli premier Janez Janša niti koalicijski partnerji, čeprav gre za uradno stališče slovenske vlade.