Dodatek za delo v rizičnih razmerah

Sindikati ogorčeni: Delodajalec ima popolnoma enostransko pravico, da sam deli dodatke

S.R./STA
9. 4. 2020, 15.09
Deli članek:

Sindikati javnega sektorja zahtevajo odstop predsednice komisije za razlago kolektivne pogodbe.

STA
Predsednik KSS Pergam Jakob Počivavšek in predsednik KSJS Branimir Štrukelj.

Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije, ki jo vodi Branimir Štrukelj, in pogajalska skupina reprezentativnih sindikatov javnega sektorja pod vodstvom Jakoba Počivavška zahtevata odstop predsednice komisije za razlago kolektivne pogodbe za javni sektor Nataše Belopavlovič. Menita, da je z razlago o dodatku za delo v rizičnih razmerah presegla pristojnosti. 

Kot sta v današnji izjavi dejala Štrukelj in Počivavšek, je komisija z razlago 39. člena kolektivne pogodbe za javni sektor, ki govori o dodatku za nevarnost in posebne obremenitve, dejansko posegla v samo kolektivno pogodbo, kar je po njunih besedah sporno samo po sebi. Takšni posegi so namreč možni samo s privoljenjem podpisnikov kolektivne pogodbe, ki so sindikati in vlada. 

Kdo bo deležen dodatka?

Komisije se je namreč opredelila do tega, kdo je upravičen do omenjenega dodatka. Navedla je, da so to vsi tisti javni uslužbenci, ki v času epidemije opravljajo delo v nevarnih pogojih, kar pomeni v pogojih, ko je ali bi lahko bilo ogroženo zdravje ali celo življenje javnega uslužbenca zaradi izpostavljenosti možni okužbi z nalezljivo boleznijo, zaradi katere je bila razglašena epidemija. 

O tem, kateri zaposleni pa delajo v nevarnih razmerah, bo, tako je odločila komisija, odločal delodajalec. "Po tej razlagi ima delodajalec popolnoma enostransko, arbitrarno pravico, da sam s prstom pokaže na tistega, ki se njemu zdi izpostavljen tveganjem, ne da bi bilo to v čemerkoli objektivno opredeljeno," je pojasnil Štrukelj. 

Sindikalna stran je od komisije pričakovala, da bodo določili objektivne dejavnike, ki bi odločali o izplačilu dodatka. Po njihovi oceni bi bilo sicer prav, da bi dodatek dobili vsi, ki delajo na območju epidemije, razen tistih, ki delajo na domu. Štrukelj in Počivavšek sta izpostavila še, da je predsednica komisije imenovana s soglasjem vlade in sindikatov, Nataša Belopavlovič, ki to mesto zaseda trenutno, pa takega soglasja sindikatov zdaj nima več. 

V znak protesta so pripravljeni celo umakniti svoje predstavnike iz komisije, odločitev o tem bodo sprejeli v prihodnjih dneh.