Pandemija

Vsi bolniki okrevali, postali so edina država na svetu brez »aktivne« okužbe

S.R.
9. 4. 2020, 13.46
Posodobljeno: 9. 4. 2020, 13.52
Deli članek:

Na Grenlandiji je okrevalo vseh 11 oseb, okuženih z novim koronavirusom, s tem pa je postala edina država na svetu, kjer v tem trenutku ne beležijo nobenega »aktivnega« primera okužbe.

Profimedia
Vseh 11 primerov okužbe so zabeležili v glavnem mestu.

Pandemija se Grenlandije, največjega otoka na svetu z dobrimi 56.000 prebivalci in razmeroma omejenim zdravstvenim sistemom, doslej še ni resneje dotaknila, je poročal časnik EUObserver. Vseh enajst primerov okužbe z novim koronavirusom so zabeležili v prestolnici Nuuk. Poslali so jih v karanteno, v zadnjem tednu pa so že vsi okrevali, je včeraj sporočilo dansko zdravstveno ministrstvo. Grenlandija je namreč sestavni del Kraljevine Danske. 

Ali jim bo uspelo to stanje ohraniti? Glede na podatke s spletne strani Univerze Johnsa Hopkinsa, na kateri spremljajo potek pandemije, je namreč Grenlandija edina država na svetu, kjer trenutno nimajo nobenega »aktivnega« primera okužbe. Prestolnica Nuuk je povsem zaprta, v mesto je mogoče izstopiti ali iz njega izstopiti samo s posebnim dovoljenjem, enako velja za lete, podobne omejitve pa veljajo tudi drugod po državi. Gibanje je dovoljeno le med manjšimi mesti in vasicami. Strogi ukrepi so po navedbah EUObserverja tudi posledica tega, da se je Grenlandija v preteklosti srečala z nekaterimi hudimi izbruhi bolezni. Zaradi temačne zgodovine smrtonosnih epidemij, ki so jih v 18. in 19. stoletju na Grenlandijo prinesli evropski kolonizatorji, obstaja strah, da bo koronavirus, če ne bo pod nadzorom, hitro dosegel številne odročne vasice, s tem pa na področjih nujnega zračnega prevoza in intenzivne nege v majhnih bolnišnicah ustvaril nemogoče zahteve.