POLITIČNE AMBICIJE?

Kdo se lahko boji Aleksandra Čeferina?

Luka Tetičkovič
8. 4. 2020, 19.25
Deli članek:

Se skozi velika vrata vrača človek, pred katerim menca predsednik Turčije in na pogovor s katerim se temeljito pripravi ruski predsednik? Kdo je ob tem nervozen?

Profimedia
Nasprotniki v Uefi mu očitajo, da je socialist. To dojema kot kompliment.

Aleksander Čeferin je ime svoje odvetniške družine dvignil na globalno raven, ko je po seriji koruptivnih afer vrha Uefe na presenečenje mnogih kot nov obraz z neomadeževano preteklostjo postal njen predsednik.

Zavzema se za solidarnost med bogatimi velikimi in revnimi malimi klubi, zato so se nadenj spravili z očitki, da je socialist. »Tisti, ki to govorijo, mislijo to kot žalitev, ampak zame je kompliment,« je odvrnil.

Zadnje tedne se vse bolj zdi, da ima Čeferin širše ambicije od le športnega funkcionarstva, kjer je že dosegel več kot katerikoli Slovenec. Kot je razkril v intervjuju za časnik EkipaSN, je kot predsednik Uefe spoznal mnoge državnike, ki so se z njim pogovarjali kot z enakim. »Recimo bobu bob: ob mojem mednarodnem delovanju na tej ravni je meni vsekakor lažje poklicati marsikoga, kot pa je to za nekoga, ki je ne glede na položaj v naši državi do zdaj v svoji karieri deloval zgolj izrazito lokalno. Lažje pokličem, lažje uredim, to je popolnoma jasno,« je dejal.

Alibaba ali 40 razbojnikov

V tem smislu je v zaprtih krogih zakrožila tudi šala o tem, da Čeferin maske kupuje na portalu Alibaba (alibaba.com, ki je vstopna točka za poslovne odnose s Kitajsko), obrambni minister Matej Tonin pa pri 40 razbojnikih. »Moram poudariti, da je bil minister Tonin v komunikaciji z mano zelo odziven, zelo se je trudil, vsakokrat je ob dogovoru reagiral natanko tako, kot je bilo treba. Ne morem reči niti ene slabe besede, bil bi zelo krivičen, če bi ga kritiziral,« se je odzval na tole šalo.

Če damo diplomatske izjave na stran, pa je bil Čeferin zelo jasen, ko je slovenski vladi dejal, naj zaščitne maske kupuje neposredno od proizvajalca. Tako gre politično brati tudi njegovo gesto pri posredovanju za donacijo zaščitnih mask. Poklical je namreč ustanovitelja Alibabe.com Jacka Maja, ta mu je z donacijo ustregel.

Reuters
Kot predsednik Uefe je srečal mnoge državnike, s katerimi je spletel osebne stike.

Trenutno je predsednik Uefe

»Za zdaj sem predsednik Evropske nogometne zveze in razmišljam le o tem,« je odvrnil na vprašanje, ali razmišlja o politični poti. Ni pa zanikal, da ga k temu ne nagovarjajo mnogi. Treba je »dobro opravljati svoje delo – kaj bo prinesla prihodnost, pa bomo videli,« je diplomatsko odvrnil na nadaljnje poizvedbe.

Njegove izjave završale med javnostjo

Nanj se že zdaj obračajo družbeni podsistemi, razkril je, da mu pišejo iz najbolj občutljivih delov kliničnega centra s pojasnili, da nimajo potrebne opreme. Njegove izjave pa so kot svoje vzeli številni, ki se jim zdi, da aktualna vlada z državljani ne komunicira dovolj človeško. 

»Prav je, da čutimo neki strah do nastalega položaja in da sledimo ukrepom. Toda za božjo voljo, ali se resnično ne da ljudem podariti vsaj enega nasmeška, ene tople besede, pozitivnega pristopa. Zakaj ne moremo ljudem reči, da so dobri, da naj zdržijo še malo, da bodo s tem pomagali zdravju in ekonomiji,« so bile besede Čeferina, ob katerih so se mnogi čutili nagovorjene.

M24.si
Politične kariere ne izključuje, vendar se trenutno posveča temu, za kar ima mandat.

Politični kapital že odseva v negativni kampanji

Takšne izjave pa niso bile toplo sprejete med politično desnico, ki Čeferinu očita naj uživa na mestu predsednika Uefe, kar verjetno pomeni naj se ne meša v posle, ki niso njegovi. "Ne vem, zakaj tak halo okrog Čeferina. Je pač na funkciji, kjer lahko levo in desno sadi rožice. Dejansko odgovoren za nič, razen za najbolj 'postransko' stvar na svetu," je tvitnil nekdanji minister za kulturo Žiga Turk.

Metka Zevnik, podpredsednica stranke Glas za otroke in družine, je v odzivu na Turkov tvit glede 'postranske' zadeve Čeferinu pripisala za tisoče mrtvih, vdov, vdovcev in sirot. Pri tem je domnevno naslavljala tekme, ki jih je Uefa pustila igrati v Lombardiji. Več o tem v okvirčku.

K več preudarnosti pa je desne tviteraše, ki so pohiteli z oznakami, da je Čeferin nov obraz nekdanjega predsednika republike Milana Kučana, pozval Sebastjan Jeretič. "Negativna kampanja mu bo samo pomagala," je svetoval tviterašom. "Pomagalo bo, da se vzpostavi pozitiven okvir za resno in profesionalno politiko, da ljudem ne bo treba več tavati od enega novega obraza do drugega," je dodal Jeretič.