"Težka in boleča odločitev"

Bernie Sanders končal boj, v ring s Trumpom najverjetneje Biden

S.R.
8. 4. 2020, 17.52
Posodobljeno: 8. 4. 2020, 18.16
Deli članek:

Senator iz Vermonta je svojemu osebju danes sporočil, da se umika iz tekme za predsednika Združenih držav.

Reuters
Bernie Sanders

78-letni Bernie Sanders, nekdanji župan Burlingtona v ameriški zvezni državi Vermont, zdaj pa senator, je danes sporočil, da je končal svoj boj za predsedniški stolček ZDA. 77-letni Joe Biden, v mandatu Baracka Obame podpredsednik ZDA, ima tako prosto pot do nominacije demokratske stranke.

Volitve za predsednika ZDA bodo potekale novembra, demokratski kandidat pa se bo pomeril z zdajšnjim predsednikom Donaldom Trumpom.

Sanders, ki je v ospredje svoje kampanje postavil zlasti univerzalni dostop do zdravstvenega varstva, demokratsko stranko pa mu je vendarle uspelo premakniti nekoliko bolj v levo, je svoji ekipi danes pojasnil, da ne vidi poti naprej. Njegova odločitev je bila pričakovana, potem ko je v tekmi za nominacijo februarja pobudo prevzel Biden, ki mu je podporo izrekla večina najresnejših tekmecev, ki so se iz tekme umaknili v preteklih mesecih. Kampanjo je nato zasenčila pandemija novega koronavirusa, povratek pa je tako postal praktično nemogoč. Sanders je dejal, da gre za "težko in bolečo odločitev, a da alternativa ne obstaja."