tveganje za okužbo

FOTO: Kako "ne" ravnati z maskami in rokavicami po opravljenih nakupih

A.S.
3. 4. 2020, 08.49
Posodobljeno: 3. 4. 2020, 09.46
Deli članek:

Rokavice in kirurške maske so po zaključenem nakupovanju odpadki, ki predstavljajo tveganje za okužbo, zato z njimi ravnajte pravilno tudi po uporabi.

Facebook - Slovenija Zmore
Fotografije so objavili v Facebook skupini Slovenija zmore.

S tem tednom je v Sloveniji obvezna uporaba zaščitnih mask ali katerihkoli drugih oblik zaščite ustnega in nosnega predela ter zaščitnih rokavic pri gibanju in zadrževanju na zaprtem javnem kraju. V trgovino brez zaščitne opreme torej več ne morete. Kako pa ravnati z uporabljenimi rokavicami in maskami po opravljenih nakupih? 

Če je maska pralna, jo daste v pranje, ločeno od ostalega perila, vsaj na 60, zaželeno na 90 stopinj Celzija. Pred uporabo jo ponovno prelikate.

Sodeč po fotografijah, objavljenih v eni od skupin na družbenem omrežju Facebook, nekateri še vedno ne vedo. Rokvice in kirurške maske se po uporabi znajdejo ob nakupovalnih vozičkih na tleh ter povsod, kjer ne bi smele biti. "Maska je po uporabi postala gojišče virusov in bakterij, zato jo morate pravilno zložiti skupaj, odstraniti in vreči," je na nedavni izjavi na daljavo opozorila Pediatrinja in fiziatrinja dr. Tina Bregant, dr. med. Gre namreč za odpadke, ki predstavljajo tveganje za okužbo, zato je kot smo že poročali, pomembno, kako ravnate z njimi. V javnih komunalnih podjetjih so že pred dnevi opozarjali, da gredo tovrstni odpadki v tesno zavezano plastično vrečo. Prvo vrečo uporabnik nato namesti v drugo plastično vrečo za odpadke in tudi to tesno zaveže ter jo ločeno hrani vsaj 72 ur, preden jo odloži v zunanji zabojnik za mešane komunalne odpadke (preostanek odpadkov), nikakor pa v zbirno posodo za embalažo.

"Na komunalah menijo, da bo za vse, vključno z delavci komunalnih podjetij, najvarneje, da tovrstne odpadke odložite v zabojnike za odpadke v plastičnih vrečkah. Priporočajo, da vrečko od znotraj in od zunaj poškropite s 70-odstotnim etanolom in jo tesno zaprete. Etanol bo viruse dezaktiviral v manj kot minuti," so sporočili z ministrstva za okolje.

Facebook - Slovenija Zmore
Tako ne bi smeli ravnati z že uporabljenimi maskami in rokavicami.