Da bi čim prej zajezili širjenje bolezni

Maske so učinkovite, le če jih nosite na pravilen način. To so napotki zdravnic

A.S.
31. 3. 2020, 12.03
Posodobljeno: 31. 3. 2020, 12.19
Deli članek:

Pediatrinja in fiziatrinja dr. Tina Bregant, dr. med., in specializantka anesteziologije dr. Polona Gams, dr. med., sta danes pokazali ustrezne postopke pri nošenju zaščitnih mask.

Twitter
Pomembna je pravilna uporaba mask.

Bergantova je že na začetku izpostavila, da navodila Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je včeraj odsvetovala splošno rabo mask, niso tako dvoumna, kot se zdijo. "Če ste bolni, če kašljate, če imate izcedek iz nosu, potem WHO priporoča nošnjo teh mask v javnih prostorih. Prav tako, če skrbite za nekoga, ki je okužen. Kaj pa če ste zdravi? Ko greste v javni prostor je uporaba mask zaželena," je izpostavila in dodala, da so države, kjer tradicionalno bolj pogosto nosijo maske, uspele zajeziti širjenje bolezni covid-19 mnogo hitreje kot države, kjer uporabe mask v javnem prostoru ni.

Pomembna pa je tudi pravilna raba zaščitne opreme. "Najprej si očistite roke z vodo in milom nato masko vzamete iz zaščitnega ovoja in si jo nadenete. Bodite pozorni, da jo raztegnete, si jo zataknete za ušesa in da maska pokrije cel obraz: od korena nosu čez brado. Ko je maska pravilno nastavljena, se je ne dotikate več," so napotki Bregantove. Preden masko snamete, si očistite roke in jo pravilno odstranite. "Če maske ne uporabite več, (ta maska je postala gojišče virusov in bakterij) jo morate pravilno zložiti skupaj, odstraniti in vreči. Če je maska pralna, jo daste v pranje, ločeno od ostalega perila, vsaj na 60, zaželeno na 90 stopinj Celzija. Pred uporabo jo ponovno prelikate in si jo pravilno namestite," je še dodala.

Gamsova je izpostavila, da so tudi rokavice koristne le, če jih uporabljamo na pravilen način. "Pred zadrževanjem v javnih prostorih vzamemo čiste rokavice in si jih nadanemo na roke. Ko si jih nadanemo, se ne dotikamo več obraza. Ko smo zaključili z nakupovanjem, rokovice odstranimo, tako da se ne dotaknemo njihove zunanjosti. Najprimernejše so rokavice za enkratno uporabo," so napotki Gamsove.