Prijava v sistem eDAVKI

Samozaposleni, le na ta način boste lahko oddali izjavo za oprostitev prispevkov in pridobitev pomoči

G.G.
3. 4. 2020, 08.39
Posodobljeno: 3. 4. 2020, 08.49
Deli članek:

Včeraj zvečer je vlada sprejela prvi "protikoronski" zakon.

M.V.
Edavke si lahko namestite tudi na mobilnem telefonu.
Na Finančni upravi pravijo, da vam bodo veseljem pomagali po telefonu ali elektronski pošti. Vse zadeve (vprašanja, preverjanja, itd.) s Finančno upravo skušajte urejati prek klicnega centra za fizične osebe na številki 08 200 1001, za pravne osebe na številki 08 200 1003 prek  elektronske pošte uradov.

V njem je navedeno, da bodo samozaposleni, verski uslužbenci in kmetje prejeli pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka, in sicer 350 evrov za marec ter po 700 evrov za april in maj. Aprila in maja pa jim ne bo treba plačati socialnih prispevkov.

Upoštevati pa je treba določene pogoje. Kljub opozorilom opozicije, da so prihodki samozaposlenih pogosto neenakomerno razporejeni skozi leto, je kot pogoj za koriščenje tega ukrepa obveljalo vsaj 25-odstotno zmanjšanje prihodkov v marcu v primerjavi s februarjem ali pa vsaj 50-odstotno zmanjšanje prihodkov v aprilu ali maju v primerjavi s februarjem.

Na Finančni upravi (Furs) se že pripravljajo na izvajanje ukrepov. Za koriščenje nekaterih ukrepov za samozaposlene (denimo za oprostitev plačila prispevkov in pridobitev temeljnega dohodka) bodo morali upravičenci oddati izjavo prek eDavkov (preko spleta ali mobilnega telefona), so sporočili s Fursa. Izjavo bo mogoče oddato od 14. aprila, zato vsem svetujejo, da si do takrat uredijo vstop v eDavke, saj, kot ponavljajo, bo "izjavo mogoče oddati le preko eDavkov".

Tudi če imate pooblaščenca za urejanje teh zadev, Furs svetuje, da se zdaj še sami registrirate, bodisi z digitalnim potrdilom bodisi le z davčno številko in geslom. Tako boste lahko vse zadeve preverili in nadzorovali osebno prek računalnika ali mobilnega telefona.

Kako si namestiti eDavke?

Na naslednjih povezavah najdete preprosta navodila, kako si namestite eDavke na računalniku ali na telefonu in se prijavite v  eVročanje, da boste tudi dokumente dobili le po elektronski poti in ne več po navadni pošti.

Če imate pri tem težave se lahko obrnete na Fursov klicni center za pomoč uporabnikom na telefonski številki 05 297 6800 ali elektronski pošti sd.fu@gov.si.