Pogovor ali čiščenje?

Na točki dnevnega reda "sodelovanje NIJZ z Vlado RS" o usodi v.d. direktorja Eržena?

G.G./STA
3. 4. 2020, 07.42
Posodobljeno: 3. 4. 2020, 08.04
Deli članek:

Med vlado in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) v času koronakrize komunikacija ni idealna. Danes bodo na Svetu NIJZ zato razpravljal tudi o načinu komunikacije z javnostjo in sodelovanju NIJZ z vlado.

STA
Različni pogled na smiselnost razkuževanja v blokih.

Bobo
Ivan Eržen, v.d. direktorja NIJZ

Vlada je v sredo razrešila še tri člane sveta NIJZ, predstavnike vlade. Na njihovo mesto je za preostanek mandata, do 5. marca 2022, imenovala Roka Tavčarja, Mateja Forteja in Matjaža Vrtovca. S tem so bili zamenjani vsi štirje predstavniki vlade v svetu. 17. marca je vlada namreč razrešila Tatjano Lejko Zupanc in namesto nje imenovala Matejo Lesar.

Na današnji seji bodo tako predvidoma izvolili predsednika sveta zavoda in namestnika predsednika. A več pozornosti bo verjetno deležna točka dnevnega reda, ki se glasi "Način komunikacije z javnostjo, sodelovanje NIJZ z Vlado RS (poročilo o izvedenih aktivnostih glede preprečevanje širjenja okužbe s COVID-19)".

NIJZ je pod prejšnjo vlado kot strokovna institucija usmerjal vladno politiko soočanja s širjenjem novega koronavirusa. Ob nastopu mandata sedanje vlade pa je slednja za strokovno svetovalko s tega področja imenovala infektologinjo iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Bojano Beović.

Kmalu po nastopu nove vlade se je kot "obraz" NIJZ poslovila direktorica Nina Pirnat, ki je bila imenovana za direktorico direktorata na ministrstvu za zdravje. Na čelo NIJZ se je kot vršilec dolžnosti vrnil prejšnji direktor Ivan Eržen. Ta je, po zaostritvi vladnih ukrepov za zajezitev epidemije to zaostritev ocenil kot nepotrebno in da s strokovnega vidika take poteze ne more zagovarjati. Po njegovih besedah vlada pri presojanju najnovejših ukrepov inštituta ni prosila za mnenje. Neprimerno se mu zdi tudi navodilo o razkuževanju hodnikov in stopnišč v večstanovanjskih stavbah. Zato so se v javnosti sprožila ugibanja, če današnja seja sveta zavoda ni morda namenjena tudi razrešitvi Eržena.

Gantar si želi boljšega sodelovanja

Minister za zdravje Tomaž Gantar je za četrtkove Odmeve na TV Slovenija dejal, da bi si z NIJZ želel boljšega sodelovanja, ki je po njegovi oceni v tem trenutku slabše. Kot je dejal, se ne morejo strinjati s stališči, ki jih nekateri predstavljajo. "Če je dogovor, da se nek ukrep izpelje, je smiselno, da je tak dogovor spoštovan," je poudaril minister, ki je zanikal, da naj ne bi bilo komunikacije z NIJZ.