Slovenija

Kako se s težavami soočajo v domovih za starejše po Sloveniji?

B.K./STA
2. 4. 2020, 21.29
Posodobljeno: 2. 4. 2020, 21.29
Deli članek:

Z vdorom novega koronavirusa med stanovalce se soočajo v več domovih za starejše.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Najresneje je v petih domovih po državi, kjer imajo od 10 do 85 okuženih. Medtem pa v domovih, kjer so še "varni", snujejo načrte za primer pojava okužbe v njihovi ustanovi. Na Vrhniki sta vodstvi doma in občine zastavili strategijo, končno besedo prepuščajo NIJZ.

Stanovalci Doma upokojencev Vrhnika so v karanteni že pet tednov, še preden je okužba s covidom-19 postala tako problematična, je pojasnil župan Občine Vrhnika Danijel Cukjati. Že zelo zgodaj so začeli tudi postopke nabave zaščitne opreme in so je tako dobili vsaj nekaj.

V vrhniškem domu trenutno nimajo potrjenega primera okužbe, je izpostavil Cukjati. Kot je pojasnil, skupaj z vodstvom doma upokojencev že nekaj časa preigravajo različne možnosti, kako bi zadeve organizirali v primeru, da nekdo od stanovalcev zboli.

Ministrstvo za delo je danes sicer objavilo navodila za socialnovarstvene zavode, kako ravnati in se organizirati v primeru pojava okužbe z novim koronavirusom v domu. Med drugim predvidevajo razdelitev socialnovarstvenega zavoda na tri enote, eno za zdrave stanovalce, drugo za tiste s sumom na okužbo ter tretjo za zbolele.

V Ljutomeru se po porastu števila okuženih v domu starejših odločili za selitev zdravih stanovalcev v hotel v Mali Nedelji. Selitvi domnevno zdravih stanovalcev iz domov za starejše na druge lokacije so danes izrazili nasprotovanje v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

Taki možnosti niso najbolj naklonjeni niti na Vrhniki. Stališče vodstva doma, s katerim se strinja tudi Cukjati, je, da bo v primeru, če bi se okužba pojavila pri njih, bolj smotrno seliti okužene, kot pa da bi preseljevali več kot 200 zdravih stanovalcev.

Kot je pojasnil Cukjati, so z navodili ministrstva z zdravje seznanjeni. Na občini so tudi proučili možnost uporabe katere od nepremičnin v lasti občine za namestitev zbolelih in ocenili, da bi lahko bila primerna ena od telovadnic. A ob tem župan Vrhnike poudarja, da bodo končno mnenje o takšni rešitvi povedali infektologi.

"Predstavljam pa si, da je taka namestitev primerna le za tiste zbolele, ki imajo manjše težave," je še dejal vrhniški župan. Opozoril pa je tudi, da je vrhniški dom upokojencev zelo star. "Že zdaj ni po normativih za oskrbo starejših, kaj šele za oskrbo bolnih," je dodal.

Po podatkih ministrstva za delo je trenutno pet domov za starejše, kjer že imajo več kot 10 potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom. Največ, 85, jih imajo v domu v Šmarju pri Jelšah, 39 v Metliki, 30 v Ljutomeru, 19 v Deosovem domu v Horjulu, v enoti Bokalce Doma za starejše občane Vič Rudnik v Ljubljani pa 11. Z okužbami se soočajo še v drugih domovih starejših po državi, a po navedbah ministrstva imajo večinoma po enega ali dva primera.