Počivalšek je izrazil ponos, da so podjetja v obdobju epidemije združile moči v izdelavi opreme za zaščito pred širjenjem koronavirusa. Ob ogledu izdelave zaščitnih mask je Počivalšek, kot so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, povedal, da bodo še ta teden civilni zaščiti dobavili 270.000 zaščitnih mask, prihodnji teden pa najmanj 500.000. 

"Ne le, da podpiram, ponosen sem, da so obrtniške delavnice združile moči in izdelale proizvode, ki so v celoti razviti in narejeni v Sloveniji," je dejal minister in dodal, da je glavni cilj proizvodnjo vsak teden povečevati do te mere, da bodo lahko zaščitne maske zagotovili vsem humanitarnim delavcem ter delavcem v proizvodnji in v trgovinah, ki so poleg osebja v zdravstvu najbolj izpostavljeni. 

"Naš končni cilj je, da s pospešeno proizvodnjo domačih kapacitet omogočimo, da bodo zaščitne maske dostopne vsem državljanom. Zato pozivam vse tekstilne domače obrti, stopimo skupaj in postanimo samooskrbni," je domača podjetja pozval Počivalšek. 

Zagnali lastno proizvodnjo

Podjetje Prevent&Deloza je eno izmed štirih podjetij, s katerimi je zavod za blagovne rezerve podpisal pogodbo o dobavi zaščitne opreme. Podjetje je ob pojavu epidemije zagnalo lastno proizvodnjo zaščitnih mask, da bi pomagalo pri zajezitvi širjenja novega koronavirusa. Za zdaj proizvajajo že več kot 10.000 od Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani preverjenih pralnih mask dnevno. 

Na ministrstvu opozarjajo, da se je zaradi izjemno velikega povpraševanja po zaščitnih maskah in zaščitni opremi nasploh na svetovnem trgu porušilo razmerje med povpraševanjem in ponudbo. Zato poudarjajo, da je domača proizvodnja korak v pravo smer, saj se lahko država v spopadanju z novim koronavirusom in boleznijo, ki jo povzroča, izogne odvisnosti od tujih proizvajalcev in nepotrebnim logističnim zapletom. 

"Naša prednost je v tem, da so maske pralne tudi pri višjih stopinjah, kar pomeni, da dosežejo tudi do 70 uporab," je ob tem dejal direktor podjetja Boštjan Marolt in dodal, da so želeli najti kakovostno, ekonomično in okolju prijazno rešitev. "V teh izrednih razmerah je ključno, da stopimo skupaj in da vsak prispeva, kar lahko" je po navedbah gospodarskega ministrstva še rekel Marolt.