Preverjajo ustreznost novih prostorov

Ljutomerski dom starejših: novih 11 okužb, skupno že 33

A.S./STA
2. 4. 2020, 09.42
Posodobljeno: 2. 4. 2020, 10.05
Deli članek:

V domu starejših občanov (DSO) Ljutomer so potrdili še 11 okužb z novim koronavirusom. Število okuženih se je tako povzpelo na 33. Predstavniki doma in pristojnih služb zdaj preverjajo ustreznost novih prostorov, v katere bi premestili del varovancev.

Facebook
Dom starejših občanov Ljutomer

Kot je danes dejal direktor doma Tomislav Nemec, mora o primernosti prostorov odločiti epidemiološka služba, sicer pa bodo, kot dodaja, naredili vse, kar je možno. Težave, kot je dejal Nemec, rešujejo po korakih, kot je dogovorjeno s strokovnjaki.

Strah 4000 Ljutomerčanov, da so ogroženi

V javnosti pa je zakrožilo pismo občanov Ljutomera in svojcev varovancev doma, ki zahtevajo ukrepanje. Kot pišejo, obstajata upravičena skrb in strah 4000 ljudi, ki živijo v mestu Ljutomer, da so ogroženi. Zato je nujno ukrepanje, da se virus ne bo širil tako hitro.

"Vodstvo DSO že od petkove okužbe pričakuje, da obolele preselijo v športno dvorano, ki je popolnoma neustrezen prostor, saj nima možnosti za ločevanje ljudi, opreme za skrb za bolnike ali ustrezno število sanitarij in tušev. Dodatno skrb pa utemeljujemo s tem, da so se stanovalci doma starejših občanov še 27. marca sprehajali zunaj stavbe in po poročanju občanov tudi po mestu," so še dodali v pismu.

Razdelitev stavbe na tri oddelke?

Domu starejših tudi očitajo, da so v jedilnico vstopali zaposleni iz drugih podjetij ali organizacij ter da so razvažali malice približno 30 občanom.

"Zaskrbljeni smo tudi za zaposlene, ker nam sporočajo, da jim ni jasno povedano, kdo vse je bil v stiku z okuženimi in kako naj ustrezno ukrepajo, da zavarujejo sebe in svoje družinske člane, med katerimi je veliko otrok. Prav tako ni informacije, ali se je vodstvo, ki je bilo v stiku z virusom, testiralo na okužbe in ustrezno zavarovalo," še piše v pismu.

Pisci rešitev vidijo v razdelitvi stavbe doma na tri oddelke, za zdrave, s sumom okužbe in okužene, v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Zdrave prebivalce naj bi po njihovem preselili iz doma, z zunanjim okoljem pa preprečili stike in s tem širitev okužbe.

O rešitvah in načinih, kako v domovih zagotoviti ločeno bivanje in tudi ločeno delo za tri skupine oskrbovancev, so se predstavniki domov v sredo pogovarjali z ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem, ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezom Ciglerjem Kraljem ter regijskimi koordinatorji.