Na ZPS poudarjajo, da mora biti vsak odlok napisan tako, da je njegova vsebina jasna in določna ter da je naložene obveznosti v realnosti tudi možno izvajati. Kot so pojasnili, se potrošniki te dni nanje obračajo z vprašanjem, ali bodo dolžni plačati stroške razkuževanja, za katere jim upravniki niti ne vedo povedati, koliko bodo znašali. Zveza potrošnikov je prepričana, da je zapovedano razkuževanje splošnih prostorov stavb ukrep za zagotavljanje javnega zdravja, katerega stroške mora kriti država. 

"Ker omenjeni odlok določa razkuževanje in ne čiščenja skupnih prostorov, je očitno, da ga ne morejo izvajati osebe brez posebne zaščitne opreme in brez ustreznega izobraževanja, torej ga ne morejo izvajati niti etažni lastniki niti osebje stanovanjskih upravnikov, čeprav je ta možnost zapisana v odloku," so izpostavili v ZPS. 

V izrednih razmerah tudi nabava zaščitne opreme in razkužil ter kakovost storitev razkuževanja ne more biti prepuščena stihiji trga in iznajdljivosti etažnih lastnikov ali upravnikov, so opozorili. Ob tem so izpostavili, da se v javnosti ves čas pojavljajo opozorila, da razkužil, zaščitnih rokavic in mask primanjkuje celo v ustanovah, kjer jih nujno potrebujejo. 

ZPS poziva pristojne, da ponovno razmislijo o primernosti oziroma o uresničljivosti tega odloka in ga ustrezno dopolnijo. Na njegovo pomanjkljivost so sicer že opozorili tudi v Združenju upravnikov nepremičnin in Združenju etažnih lastnikov.