Severnoprimorska regija

FOTO: Koga v Šempetru moti zapora? Ograja v zadnjih dneh večkrat tarča vandalov

S.R.
31. 3. 2020, 18.51
Posodobljeno: 31. 3. 2020, 18.59
Deli članek:

Kako se z razmerami, povezanimi z novim koronavirusom, spopadajo v severnoprimorski regiji, so pojasnili v regijskem štabu civilne zaščite.

Ervin Čurlič / regijski štab CZ za severno Primorsko
Zaprt maloobmejni prehod v Šempetru, kjer so neznanci že večkrat poškodovali žičnato zaporo.

Iz regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko sporočajo, da na njihovem območju v zadnjem dnevu uradno niso potrdili novih okužb. Še vedno imajo tako enajst okuženih v šestih občinah, in sicer štiri v Idriji, po dva v Tolminu in Novi Gorici ter po enega v občinah Šempeter-Vrtojba, Cerkno in Bovec. Pojasnjujejo še, da se po občinah trudijo urejati tudi posamezne specifične in zahtevne primere. 

Enega takih so ob pomoči komandirja tamkajšnje policijske postaje Damijana Žagarja tako uspešno rešili v občini Bovec, v Novi Gorici pa na prošnjo Karitasa in Centra za socialno delo (CSD) materi in sinu urejajo začasno bivališče. Hkrati dodatno nadzirajo osebe na kolesarski in pešpoti med Šempetrom in Novo Gorico, večji nadzor pa je tudi v središču mesta in pred manjšimi prodajalnami. S specifičnim primerom so se srečali tudi v občini Renče, kjer so obravnavali in oskrbeli brezdomca, ki je padel in se lažje poškodoval. S pomočjo CSD so mu poskušali urediti osnovno zdravstveno zavarovanje, »a to kategorično zavrača,« so še sporočili. O zadevi so zato obvestili pristojne občinske službe. 

Zapreti so morali igrišče

Iz regijskega štaba še sporočajo, da v Ajdovščini že lepo izdelujejo maske WaM1 in kot ena redkih občin v Sloveniji delijo raztopino razkužila za uporabo v večstanovanjskih objektih. Menijo namreč, da je razkuževanje ograj, kljuk in stikal veliko bolj smiselno in učinkovito od razkuževanja pločnikov in podobnih javnih površin.

100 mask tipa FFP3, ki jih tudi najbolj primanjkuje, je Zdravstvenemu domu Idrija podarilo podjetje ETA Cerkno, pa pojasnjujejo iz občine Cerkno in tamkajšnjkega štaba civilne zaščite. Pakete humanitarne pomoči sta pripravila Karitas in Rdeči križ, v Idriji pa se je potrebne zaščitne opreme razveselila pogrebna služba. V Cerknem so morali medtem zaradi nespoštovanja ukrepov, natančneje športne aktivnosti večje skupine ljudi, v teh dneh fizično zapreti dostop do sicer zasebnega igrišča, o tem pa so obvestili tudi lasnika igrišča Hotel Cerkno.

Spravljajo se nad ograjo

Komu pa v Šempetru ne da miru zapora? Na maloobmejnem prehodu, ki je zaprt, prehod pa tako ni mogoč, so morali namreč znova utrjevati fizično zaporo. Nekoga zaprt prehod očitno zelo moti, saj, kot pojasnjujejo v štabu, je bila ograja v nekaj dneh že večkrat poškodovana. 

O pomanjkanju zaščitne opreme za zdravstvene organizacije, domove za starejše, enote civilne zaščite ter društva in nevladne organizacije, ki pomagajo pri oskrbi prebivalcev, pa poročajo iz občine Vipava. To bodo še posebej čutili, če se bodo razmere poslabšale.