Po sobotnih testiranjih so zaposleni v velenjskem zdravstvenem domu med 43 osebami potrdili dve okužbi, danes pa so bris znova odvzeli devetim osebam, ki kažejo lažje simptome obolelosti. Izvide današnjih brisov pričakujejo v sredo, ostalim v karanteni pa bodo brise jemali tudi v prihodnje. Protokol se bo prilagajal trenutnem razmeram, so danes sporočili z velenjske občine. 

Komunikacijski šumi

Velenjski podžupan Peter Dermol pa se je danes na občini sestal z ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem, predstavniki Nacionalnega inštituta za nacionalno zdravje, regionalne civilne zaščite in velenjske civilne zaščite.

Na ministra za zdravje je občina v ponedeljek naslovila pismo, v katerem je opozorila na težave, s katerimi se soočajo pri oskrbi in komunikaciji z osebami, ki so po odločbi ministrstva za zdravje v karanteni v hotelu Paka. Do danes je bila namreč občina izvzeta iz komunikacijskih protokolov in so ključne informacije pridobivali iz medijev.

"Če smo prevzeli skrb za 43 oseb, pričakujemo, da smo o vsem tudi pravi čas obveščeni. Osebe iz karantene in njihovi svojci so na nas naslavljali vprašanja, ki so v pristojnosti države, na katera mi ne moremo in ne znamo odgovoriti," so opozorili na velenjski občini.

Na današnjem sestanku so tudi ugotovili, da je bilo v preteklosti veliko komunikacijskih šumov in se je veliko stvari odvijalo zelo hitro. Danes so zato uskladili pristojnosti in odgovornosti deležnikov, tako na lokalni kot tudi državni ravni, ter se dogovorili, da se lokalna skupnost vključi v komunikacijske protokole z namenom pravočasnega in zanesljivega obveščanja.

Velenjska občina pa je z vso skrbjo in odgovornostjo prevzela koordinacijo in izvedbo dobrih in varnih bivalnih pogojev za vse v karanteni, so še dodali na občini.