Nove informacije

Direktor Klinike Golnik o naključnem testiranju: Izplen bi bil veliko manjši

J.P./S.R.
31. 3. 2020, 16.59
Posodobljeno: 31. 3. 2020, 19.07
Deli članek:

O aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom sta spregovorila direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman ter vladni govorec Jelko Kacin.

Bobo
Okužbe skušajo preprečiti v domovih, kjer še ni potrjenih primerov.

Vladni govorec Jelko Kacin se je na začetku novinarske konference obregnil bo lastno mrkost. Kot je dejal, pa ima tokrat razlog za dobro voljo, torej nedavne pošiljke respiratorjev, ki jih bo v naslednjih dneh še veliko več. V zadnjih petih dneh so v Slovenijo pripeljali 86 dodatnih respiratorjev. Prvih 25 je pristalo v celjski bolnišnici, v nedeljo so jih 10 dobili v UKC Maribor, v ponedeljek 10 v UKC Ljubljana, danes pa so jih dobili še dodatnih 46, ki so namenjeni širšemu krogu uporabnikov. V prihodnjih dneh jih pričakujejo še veliko več, je še dejal Kacin, ki je poudaril, da ima posebne zasluge za to kitajski lastnik družbe Gorenje Hisense. Pojasnil je še, da so v upravi družbe na Kitajskem odprli veliko skladišče, kjer zbirajo vsa zaščitna sredstva in drugo opremo, ki jo bodo v prihodnje vozili neposredno na brniško letališče.

Ponovil je, da lahko za zajezitev epidemije covid-19 naredimo največ sami, to je s primerno higieno in samoizolacijo, razkuževanjem ter nošenjem zaščitnih rokavic, mask. Prenesel je tudi sporočilo Pošte Slovenije, od koder so pohvalili vse upokojence, ki so se držali priporočil in danes niso množično dvigovali pokojnin.

Kacin je razkril tudi, da je včeraj slovenske bolnišnice zapustilo šest ozdravljenih bolnikov. Kacin se je dotaknil tudi ukrepov v domovih za starejše. Ugotavljal je namreč, da pravočasna razselitev najbolj učinkovit pristop za preprečevanje širjenja okužbe, kar se je izkazalo v Metliki, kjer so za razliko od doma za starejše v Šmarju pri Jelšah okužbo uspešno zajezili. O tem se bodo po njegovih besedah pogovarjali danes zvečer na sestanku vrha koalicije pri premierju Janezu Janše. Že v ponedeljek zvečer pa je Kacin s poveljnikom Civilne zaščite Srečkom Šestanom govoril o tem, kam bi lahko premestili oskrbovance, poroča STA. Kot je napovedal, bo za vsak dom pripravljena drugačna ureditev.

Okužbe v domovih za starejše

Direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman je povedal, da je glavna prioriteta, da vstopijo v domove za starejše občane, kjer so že okužbe s covidom-19, da preprečijo nadaljnje širjenje. Okužbe se namreč v domovih za starejše prenašajo z veliko lahkoto. "V domovih je populacija, ki je najbolj občutljiva za te okužbe, in smrtnost največja," je dejal.

"S sodelovanjem in usmeritvami poskušamo reševati težave domov za ostarele. Oblikovali smo skupine strokovnjakov iz bolnišnic in primarnega zdravstva, ki se povezujejo z vodstvom domov," je še dodal. Po njegovih besedah se v domovih za starejše bije osrednja bitka s koronavirusom v Sloveniji, od katere je odvisen potek in obvladovanje epidemije. Od tega pa je odvisen tudi ponovni zagon gospodarstva, je poudaril Rozman. Na osnovi poteka epidemije in identitete žrtev so po njegovih besedah za težji potek bolezni bolj izpostavljeni starejši bolniki s pridruženimi boleznimi.

Dobro pripravljeni

V kliniki Golnik imajo na intenzivni negi dva bolnika, ki pa se jima stanje izboljšuje. Sicer pa so se na pandemijo začeli pripravljati že pred več kot mesecem dni. Kot je pojasnil Rozman, je bolnišnica pripravljena, ob bolnikih s covid-19 pa skrbijo tudi za bolnike, pri katerih bi bilo odlaganje zdravniške oskrbe usodno, kot so denimo bolniki s pljučnim rakom. Dejal je, da imajo kapacitet dovolj, na dolgi rok pa bi težava lahko bilo le pomanjkanje respiratorjev, če bi šli po poti severnoitalijanskega scenarija. "Zaenkrat lahko rečemo, da teče vse kot namazano," je povedal.

O testiranju je dejal, da je smiselno testirati tiste, ki kažejo simptome - če bi testirali vse povprek, torej naključno, kot nekatere druge evropske države, bi izplen po njegovih besedah bil veliko slabši. Izjema so izpostavljeni ljudje, denimo zdravstveni delavci. Sicer pa smo z vidika covid-19 eden najbolj testiranih narodov, presejalnega testiranja pa si ne moremo privoščiti, saj bi to preseglo kapacitete naših laboratorijev. Kot je dejal Rozman, lahko dnevno testiramo približno 2000 brisov, zato moramo biti pri tem skrbni.

Kako pa ocenjuje nadaljne potek epidemije v Sloveniji? Dejal je, da pozna številne projekcije, pri čemer so ene pesimistične, druge optimistične, resnica pa je najverjetneje nekje vmes. Kot je pojasnil, bo veliko odvisno od prebivalstva, kako bodo državljani upoštevali sprejete ukrepe. Če bo disciplina dobra, če bomo upoštevali ukrepe, bomo vrh dosegli v sredini aprila, je poudaril Rozman. Če ne, se lahko situacija precej zavleče. Cilj je, da v mesecu ali dveh gremo preko najhujšega ter nato znova zaženemo družbo in gospodarstvo.