Številke ne vlivajo optimizma

Infektologinja Beović: "Če se bo število pacientov na intenzivni negi povečevalo tako kot doslej, tega ne bomo zmogli"

A.S., J.P.
30. 3. 2020, 18.01
Posodobljeno: 30. 3. 2020, 19.21
Deli članek:

Infektologinja Bojana Beović je povedala, da je situacija v Sloveniji ugodnejša kot v Italiji in izrazila zaskrbljenost, da zdravstveni sistem ne bo zdržal, v kolikor se bo število pacientov na intenzivni negi povečevalo tako kot doslej.

STA
Če se bo število povečevalo pacientov na intenzivni negi povečevalo s takim tempom, kot zdaj, zdravstvo tega ne bo zmoglo, je opozorila infektologinja Bojana Bović.

Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović je dejala, da se končuje četrti teden epidemije. Situacija je nekoliko ugodnejša kot v Italiji, vendar pa številke ne vlivajo optimizma. V zadnjih sedmih dneh se je podvojilo število hospitaliziranih oseb, v zadnjih petih dneh pa število tistih na intenzivni negi. Zdravniki po njenih besedah pozdravljajo nove ukrepe, ki bodo omejili širjenje virusa. Zavedati se moramo tudi, je poudarila, da Slovenija nima toliko zdravstvene infrastrukture, kot nekatere druge evropske države, kar pomeni, da bo prostora začelo primanjkovati toliko prej. Če se bo število pacientov na intenzivni negi povečevalo s takim tempom, kot zdaj, zdravstvo tega ne bo zmoglo, je opozorila. "Koliko lahko zdržimo, je odvisno od tega, kako preskrbljeni bomo z novo opremo. S še boljšo organizacijo in koordinacijo je možno podvojiti ali potrojiti tisto, kar imamo sedaj namenjeno za covid-19 bolnike. Večja povečanja že zaradi kadrovskih virov ne bodo možna," je dodala.

Poudarila je, da prenos okužbe lahko omejimo s fizično distanco, ki je taka, "da virus enostavno ne more prehajati s človeka na človeka". To ne pomeni tudi socialne distance, saj kot pravi, imamo na voljo elektronske medije: "Če fizične stike omejimo, je možnost, da bomo prenašali virus, bistveno manjša" . Pomembni sta še higiena rok in obrazne maske v zaprtih javnih prostorih. 

Beovićeva je izpostavila, da so cepiva za novi koronavirus v začetnih fazah razvoja ter da je zaenkrat še težko oceniti, kako učinkovita in varna so. "Podobno velja za zdravila. Za rabo zdravil se odločamo glede na podatke, ki jih imamo," je izpostavila. Rezultatov raziskav, na podlagi katerih bi bilo mogoče zaključke, še ni. Prve pričakujejo aprila.

Vladni govorec Jelko Kacin je ob tem pomiril, da se v vladi pripravljajo na veliko hujši scenarij ter da so prizadevanja številčna. Zdravstveno osebje, ki skrbi bolnike s covidom-19, namreč prenaša svoje znanje in izobražuje nove zdravnike.