Dodatna pojasnila

Aleš Hojs: Če to ne bo sprejeto, karantena ne bo več možna doma, ampak le v obliki skupnih karanten

J.P., A.S.
30. 3. 2020, 16.53
Posodobljeno: 30. 3. 2020, 19.31
Deli članek:

Potrebna so bila dodatna pojasnila.

STA
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs

Vladni govorec Jelko Kacin je uvodoma poudaril, da dež v teh dneh naš zaveznik, saj otežuje širjenje virusa. "Naše soočenje z virusom ne sme biti odvisno od vremena, stvari moramo vzeti v svoje roke," je dejal, da je Slovenija po številu okuženih 13. v Evropski uniji, kar je malo pod povprečjem. To pa po Kacinovih besedah ni dovolj dobro.

Naše znanje o virusi še ni popolno, a že imamo recept za uspeh, je poudaril, le da se tega ne zavedamo. Temu je namenjen odlok o dodatni zaostritvi omejevanja gibanja.

Posebnih dovoljenj niso predvideli

Po besedah ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa so njihovi telefoni danes skoraj pregoreli. Zato je pojasnil, da ljudje še vedno lahko gredo na svoje delovno mesto, lekarno, na odvzem krvi, na njivo, ... ne glede na občino, v kateri živijo. Posebnih dovoljenj za to v odloku niso predvideli, je dodal, ne more pa škoditi, če imajo ljudje pri sebi delodajalčevo potrdilo o zaposlitvi. Poudaril je tudi, da policisti ne izdajajo kazni, le opozarjajo. Ostajajo pa splošne omejitve.

Hojs je poudaril, da se ljudje lahko rekreirajo znotraj lastne občine in da jim za to ni treba zahajati drugam. Lahko pa župan določi, kje se je mogoče rekreirati. 

V odloku so predvideli možnost, da župani občin aktivirajo Civilno zaščito, ki bodo pomagali varnostnim službam.

Tudi policija ima navodilo, da na naključnih mestih izvaja nadzor in opozarja tiste, ki odlok kršijo. S sprejetjem zakona se obetajo tudi izdaje kazni za kršitve. Poudaril je tudi, da v tem trenutku ne prepovedujejo nobenih dejavnosti: vse nujne storitve še delajo. A lahko pride do zaostritev, če bo potrebno, je posvaril. Kar pomeni, da bi lahko trpela naša trajna ekonomska vzdržnost. 

Preprečitev širjenja

Izrazil je tudi začudenje spričo izjav informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik, ki je pozvala k zavrnitvi 103. in 104. člena omenjenega zakona. Poudaril je, da v primeru sprejetja zakona policija ne bo posegala v človekove pravice. "103. člen je bil usklajen med ministrstvom za zdravje, ministrstvom za notranje zadeve in službo vlade za zakonodajo. Če kdo misli, da strokovnjaki na teh področjih ne vedo dovolj, naj to sporoči poslancem, ki bodo odločali o tem zakonu. A s tem drastično znižujemo pooblastila policije za zajezitev epidemije," je poudaril Hojs.

Sporna člena sta spisana zato, da lahko policisti preprečijo nepooblaščena in nerazumljiva gibanja okuženih oseb, ki bi morale biti doma v karanteni, a se prosto sprehajajo naokoli. "Če to ne bo sprejeto, karantena ne bo več možna doma, ampak le v obliki skupnih karanten."

O aktivaciji 37. a člena je dejal, da kaže dobro, da danes pričakujejo vse pripombe poslanskih skupin. Aktivacija omenjenega člena in anticovid zakona bi tako v Državnem zboru lahko bila že v sredo.