premalo kadra in premalo zaščitne opreme

V domovih za starejše okuženih več kot 100 oskrbovancev

A.S./STA
30. 3. 2020, 16.49
Posodobljeno: 30. 3. 2020, 16.54
Deli članek:

V domovih za starejše po vsej Sloveniji je po doslej znanih podatkih z novim koronavirusom okuženih 109 oskrbovancev in 24 zaposlenih, so za STA pojasnili na ministrstvu za delo. Predvsem v teh domovih se soočajo s premalo kadra in premalo zaščitne opreme, opozarjajo v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije in združenju Srebrna nit.

Profimedia
V domovih za starejše po vsej Sloveniji je po doslej znanih podatkih z novim koronavirusom okuženih 109 oskrbovancev in 24 zaposlenih, so za STA pojasnili na ministrstvu za delo (fotografija je simbolična).

V Srebrni niti - Združenju za dostojno starost so v javnem pismu, ki so ga med drugim naslovili na vlado in varuha človekovih pravic, poudarili, da bi morala zdravstvena politika aktivirati vse dragocene strokovnjake, ki so zaradi zaprtja zdravilišč, zasebnih in posebnih zavodov ter diagnostičnih centrov ostali doma.

Pomanjkanje zaščitne opreme in kadra

Tako v Srebrni niti kot v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije opozarjajo tudi na pomanjkanje ustrezne zaščitne opreme v domovih. Socialni zavodi od države pričakujejo, da bo iz krila dodatne stroške za opremo in storitve, da ne bodo zopet postali strošek stanovalcev in njihovih svojcev.

V Srebrni niti razlog za to, da je veliko pomanjkanje zaščitne opreme najbolj izraženo v domovih za starejše, vidijo v tem, da domovi za starejše sodijo pod socialne zavode, čeprav bi po naravi uporabnikov sodili med zdravstvene ustanove in bi morali biti prioriteta zaradi svoje ranljivosti.

Obenem so v združenju poudarili, da domovi ne smejo in ne morejo postati bolnišnice, ker za to nimajo ustreznih pogojev. "V Srebrni niti ne moremo pristati na to, da maloštevilni zaposleni več tednov izvajajo samo nujne storitve za ohranjanje zdravja in življenja stanovalcev, kot priporoča ministrstvo za delo," so navedli.

Da okrepitve potrebujejo še posebej v domovih, kjer imajo potrjene primere okužbe z novim koronavirusom, so za STA poudarili tudi v skupnosti socialnih zavodov. Kot so pojasnili, bodo domovi o pomanjkanju kadra odslej obveščali regijske koordinatorje, ki bodo prerazporejali in usklajevali delo zdravnikov in drugega zdravstvenega kadra.

V združenju Srebrna nit so poleg kadrovske okrepitve s strokovnjaki z različnih področij podprli tudi okrepitev s prostovoljci za druženje, ki je v teh kriznih časih po njihovih navedbah še kako pomembno. Med prostovoljci pa morajo imeti prednost zdravstveni in socialni delavci, saj imajo starejši specifične potrebe, so pojasnili.

Vabijo k uporabi aplikacij, ki omogočajo video klic

Opozorili so še, da je za nekatere starejše v domovih velik stres prepoved obiskov in da ima to lahko tudi hude posledice na njihovo zdravje. V skupnosti socialnih zavodov so pojasnili, da ohranjanju stikov med stanovalci in svojci namenjajo veliko pozornosti. Prek svojih kanalov obveščanja vabijo sorodnike h klicu prek aplikacij, ki omogočajo video klice, spodbujajo pa tudi običajne klice in pisanje pisem.

Medtem pa so iz Telekoma Slovenije sporočili, da so v 26 domovih za starejše oskrbovancem že omogočili brezplačno klicno in video komunikacijo z bližnjimi.