Direktor doma Tomislav Nemec je povedal, da so nove okužbe posledica širjenja virusa v hiši. Zdaj potekajo testiranja, da bi zajeli čim več ljudi, ki so bili v stiku z okuženimi, je dodal. Sicer pa so takoj po obvestilu o prvi okužbi obvestili epidemiološko službo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki je podala navodila za ravnanje. Sprejeli so tudi predvidne izolacijske ukrepe in pozorno spremljali zdravstveno stanje vseh stanovalcev. 

Bris so odvzeli tistim, ki jih je določila epidemiološka služba, svojcem pa so sporočili, da jih bodo obveščali o vsaki spremembi zdravstvenega stanja stanovalcev, je še povedal Nemec. 

Pripravljeni na najslabše scenarije

Županja Karba je odredila zaprtje obeh ljutomerskih parkov in javnh površin pred domom.

Po besedah ljutomerske županje Olge Karba njihova redarska služba spremlja razmere in strogo nadzoruje tudi prostor okrog doma starejših. "Naša civilna zaščita je pripravljena tudi na najslabše scenarije in kar se nas tiče, je vse pod kontrolo," pravi Karba. Občina je sicer predlagala, da bi bolne iz doma premestili v drugo stavbo in jih tako ločili od neokuženih, vendar po navodilih NIJZ za zdaj ostajajo v domu. Karba dodaja, da jih skrbi tudi za zaposlene v domu starejših in zdravstvenem domu. 

"Če dom ne bo ustrezno ukrepal in poskrbel za zaposlene in varovance, bomo kot občina poskušali iskati rešitve in jim ponudili ustrezno zatočišče," je dejala županja. Kot je dodala, dosledno spoštujejo navodila NIJZ, kjer so jasno povedali, da selitev okuženih brez ustrezne zaščitne opreme ni na mestu. 

Kar se tiče zaščitnih sredstev v občini, pa je županja povedala, da razmere obvladujejo in da so za pripadnike civilne zaščite poskrbeli, zdaj pa iščejo rešitve za občane, ki se morajo zaščititi ob vstopu v trgovine in javne ustanove.