Padec števila okuženih

V nedeljo 26 na novo okuženih in brez smrtnega primera

G.G./S.R.
30. 3. 2020, 11.08
Posodobljeno: 30. 3. 2020, 12.37
Deli članek:

O ukrepih za zajezitev epidemije s koronavirusom je nekaj besed povedal še minister za zdravje Tomaž Gantar.

Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična

Gantar je najprej ponovil, da so ukrepi strogi in posegajo v naša življenja, je pa to po njegovem edini način, če želimo bolezen obvladati. Postregel je tudi z novimi podatki. V nedeljo so na testiranjih zaznali 26 na novo okuženih s koronavirusom, kar je 20 manj kot v soboto. Dobra novica je, da ni bilo smrtnega primera. Hospitaliziranih je 115 obolelih, 28 jih na intenzivni negi. 

Gantar je sicer "delno optimističen" glede stanja in števila okuženih. "Krivulja je za zdaj bolj položna. To je delno rezultat ukrepov. Kar pa nas ne sme uspavati," dodaja minister za zdravje.

Zvišanje glob za kršitelje

Gantar je pojasnil še nekatere ukrepe, sprejete v zadnjih dneh. Tako bodo spremenili zakon o nalezljivih boleznih in dali dodatna pooblastila za povečanje učinkovitosti nadzora tudi drugim institucijam. S tem so okrepili delovanje zdravstvene inšpekcije, ki da je v svojem delovanju omejena. Dejal je tudi, da se povišujejo globe za kršitve, kar da je, glede nato, da so v preteklosti kršitve ugotavljali, potrebno. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bo odslej nadomestilo za bolniške odsotnosti zagotavljal že od prvega dneva in ne po 30 dneh, kot je bila doslej praksa. Sredstva bodo povrnjena iz proračuna, pripevki ZZZS so namreč "namenjeni zagotavljanju zdravstvenih storitev in jih ne želimo krniti tudi v bodoče," je pojasnil.

Še vedno veljajo vse omejitve pri delu in obravnavi drugih bolnikov v zdravstvenih ustanovah, sprejeli pa so tudi dodatne ukrepe, povezane z omejevanjem izvajanja programov izvajalcev zdravstvenih dejavnosti. Ti omogočajo tudi, da se lahko zdravstveni kader bolje prerazporeja, kar je pomembno tudi za pomoč v domovih za starejše, kjer se soočajo s kadrovskim primanjkljajem, je dejal Gantar. Dogovarjajo se tudi, da bi v ta del vključiti tudi študente medicine. So pa začasno prekinili izvajanje vseh pripravništev, vse specializante pa so usmerili v izvajanje  preventivnih ukrepov, povezanih s covid-19.

Vračanje bo bistveno oteženo, "linije se zapirajo"

Aktualno dogajanje glede pandemije covid-19 je pojasnil tudi minister za zunanje zadeve Anže Logar. Dejal je, da je ta udarila vse države, posamezne države pa so sproti ugotavljale, da je zunaj njihovih meja veliko državljanov, posledično pa so se lotile repatriacije. Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je že 14. februarja vzpostavilo posebno krizno celico, ki je aktivna 24 ur na dan vse dni v tednu. Odslej so odgovorili že na več kot 10.000 vprašanj slovenskih državljanov. Logar je vse državljane, ki so še vedno v tujini, pozval, naj se čim prej odzovejo, kapacitete na organiziranih prevozih se namreč hitro zapolnijo, zato velja pravilo "kdor prej pride prej melje." Dodal je, da so diplomatsko-konzularna predstavništva doslej nudile pomoč že več kot 1000 državljanom. V prihodnosti bo državljanov namreč bistveno oteženo, saj se linije zaradi vse ostrejših ukrepov zapirajo. Logar je tiste, ki imajo v tujini urejeno bivanje, pozval, naj tam ostanejo.

Pojasnil je tudi, da bodo podaljšali tudi vsa vizumska in delovna dovoljenja. "Da ne bo kdo mislil, da se mora vrniti domov, ker mu je vizum potekel," je razložil minister. Omenil je še, da se bližajo velikonočni prazniki, zato je v "izogib zastoja na posameznih mejah in morebitnih zahtevah po karantenah," svetoval, naj tisti, ki bi se vrnili samo zaradi praznika, "ostanejo tam, kjer so."

Sicer pa je Logar navedel še, da so v Slovenijo doslej z leti vrnili 360, z avtobusi pa 120 Slovencev, medtem ko se je v domovino v lsatni režiji vrnilo med 800 in 1000 slovencev. Večino repatriacij iz držav, kjer je na manjšem območju bivalo večje število državljanov, so že opravili, je še pojasnil Logar in dodal, da se zdaj soočajo s tem, da so posamezniki razporejeni na velikih razdaljah, zato je nemogoče pročakovati, da bo za vsakega posebej poskrbela konzularna služba. Glede teh posameznih primerov bodo v prihodnje "maksimalno sodelovali" z Evropsko komisijo in državami članicami EU.