Nepremišljeni ukrepi

FOTO: Zaradi karantene na stotisoče indijskih delavcev brez hrane in zavetja

B.K.
30. 3. 2020, 12.34
Posodobljeno: 30. 3. 2020, 12.36
Deli članek:

Indija je, po zgledu mnogih drugih svetovnih držav, pretekli teden uvedla karanteno. A nepremišljen način njene izvedbe je številne revne prebivalce pahnil v še večjo nevarnost.

Profimedia
Le malo avtobusov še vozi. Stotisočeobupanih delavcev se drenja nanje.

Indijski premier Narendra Modi je 24. marca uvedel karanteno. Ta naj bi trajala 21 dni. S tem je sledil zgledu večine ostalih svetovnih držav. Novi koronavirus je sicer v Indiji doslej okužil več kot 700 ljudi, življenja pa vzel najmanj 17.

Karantena je bila uvedena nepremišljeno. Le štiri ure po uradnem naznanilu je prenehal delovati skoraj ves javni promet, z delom pa so končala vsa nenujna podjetja. To je na cesto spravilo na stotisoče migrantskih delavcev in njihovih družin, ki so v le nekaj urah ostali brez dohodka, zavetišča, hrane in doma. Zato so vzeli pot pod noge in se odpravili na dolgo pot domov. Nekateri bodo morali peš prehoditi na stotine kilometrov.

Profimedia
Migrantski delavci na poti domov.

Kaos je že terjal svoje prve smrtne žrtve, poročajo tuji mediji. Kuhinje, kjer pripravljajo brezplačno hrano za reveže, so nabito polne. Po cestah se vijejo dolge in goste kolone migrantskih delavcev. Na ulicah večjih mest se gnetejo reveži, ki so še pred kratkim imeli dohodek in streho nad glavo, danes pa vpijejo, da niso jedli že teden dni.

Profimedia
Kuhinje za reveže so nabito polne.

Premier Modi, ki je dneve tiho opazoval eksodus migrantske delovne sile in kaos na indijskih cestah, se je v nedeljo opravičil, vendar ni popustil. “Ko gledam na moje revne brate in sestre vem, da si mislijo, kakšen je ta premier, ki nas je tako kaznoval? Njim se še posebej opravičujem. Razumem vaše težave, a preprosto ni druge rešitve za boj proti koronavirusu. Gre za vojno med življenjem in smrtjo in moramo jo zmagati,” je dejal Modi.

Profimedia
Migrantski delavci na poti domov.

Humanitarni delavci, nevladne organizacije in socialni delavci upajo, da bo razvit indijski sistem socialne pomoči lahko tragedijo zmanjšal. Vlada sedaj svoje rezerve usmerja v neposredna nakazila državljanom in nabavo rezerv hrane. Vendar pa tudi indijski socialni sistem najbrž ne bo prenesel takšnega udarca. Skoraj 85 odstotkov indijskega prebivalstva namreč dela na črno in ti niso upravičeni do socialne pomoči.

Profimedia
Migrantski delavci na poti domov.