Slovenija

Testirajo tudi v domu starejših Postojna

B.K./STA
28. 3. 2020, 15.41
Posodobljeno: 28. 3. 2020, 15.44
Deli članek:

V domu starejših občanov v Postojni so v petek zvečer potrdili okužbo pri enemu od zaposlenih. Danes bodo testirali vse zaposlene in stanovalce. Župan občine Idrija Tomaž Vencelj in poveljnik CZ Idrija Boštjan Brelih pa sta v samoizolaciji, ker sta bila pred dnevi krajši čas v istem prostoru z osebo, ki je okužena z novim koronavirusom.

Bobo
Kontejner za odvzem brisov v Mariboru.

"Po odvzetem brisu je sinoči prišla potrditev, da je član zaposlenega osebja v postojnskem domu starejših Talita kum pozitiven na okužbo s koronavirusom. Epidemiološka služba je takoj sprožila vse postopke po protokolu," so na družbenem omrežju Facebook zapisali v Regijskem štabu Civilne zaščite (CZ) za Notranjsko.

V sodelovanju z Inštitutom za mikrobiologijo in imunologijo ter Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano so že zagotovili potrebno število opreme za jemanje brisov, ki jo bodo danes prevzeli in pripeljali v Postojno. Postojnski zdravstveni dom bo zagotovil dodatno medicinsko osebje, ki bo na vstopni točki pred postojnskim zdravstvenim domom še danes vzelo brise vsem zaposlenim in približno 40 stanovalcem doma starejših, so še zapisali.

Na severnem Primorskem pa so v petek popoldne potrdili deveto okužbo v regiji, in sicer v Občini Idrija. Z okuženo osebo sta bila minuli teden v istem prostoru tudi tamkajšnji župan in poveljnik civilne zaščite. Kot so sporočili z regijskega štaba CZ za severno Primorsko, so vsi udeleženci srečanja upoštevali vsa varnostna navodila stroke. A iz previdnosti sta se tako Vencelj kot Brelih odločila, da do nadaljnjega ostajata v izolaciji in bosta svoje naloge do konca samoizolacije opravljala od doma.

To je drugi primer okužbe s covidom-19 na idrijskem. Uradno je na Severnem Primorskem potrjenih devet primerov okužbe, in sicer v Tolminu, Novi Gorici in Idriji po dva, v občinah Šempeter-Vrtojba, Cerkno in Bovec pa po en primer.