Razstrupljanje

Spoznajte najmočnejše naravne čistilce telesa

T.D.
28. 3. 2020, 16.02
Deli članek:

Z razstrupljanjem v prvi vrsti pomagamo obremenjenim jetrom, ki niso sposobna ustaviti vseh strupov, težkih kovin in drugih škodljivih snovi, ki jih v telo vnašamo z neprimerno prehrano.

Revija Zarja
Z razstrupljanjem pripomoremo k splošnemu boljšemu počutju

Nesladkana limonada je napitek, ki bi si ga morali privoščiti vsak dan. Če že ne vsak dan, pa si jo redno pripravljajte vsaj dva tedna zapored, da dosežete želeni učinek. Limona je namreč najenostavnejša in najhitreje dostopna pomoč jetrom. Citronska kislina, ki se skriva v njej, spodbuja prebavne encime in razstrupljanje jeter. Pitje limonovega soka ali limonade bi drugače utegnilo povzročati težave samo ljudem, ki jim dela preglavice želodčna kislina. Hkrati pa vam lahko prav limona pomaga ugotoviti, ali je vaša težava preveč ali premalo kisline v telesu. Če se po pitju limonovega soka počutite bolje, vam preglavice povzroča premalo kisline. V tem primeru vam bo zelo koristilo, če boste po vsakem obroku spili sok ene limone. Če pa pitje limonovega soka počutje še poslabša, je vaša težava preveč želodčne kisline. Potemtakem bo bolje, da se razstrupljanja lotite z drugimi naravnimi pripomočki.

Zeolit, najmočnejši v naravi

Pitje limonovega soka ali limonade bi drugače utegnilo povzročati težave ljudem, ki jim dela preglavice želodčna kislina. 

Naravni mineral vulkanskega izvora na podlagi znanstvenih raziskav velja za najmočnejši tako imenovani razstrupljevalnik v naravi. Nase veže slabo (strupe, težke kovine, herbicide, radioaktivne delce in drugo) in oddaja dobro (minerale, kot sta magnezij in kalcij, ter druge esencialne snovi). Ko začnemo uživati zeolit, ta v telesu nase veže strupe, ki se nato skupaj z njim izločijo iz telesa. Zeolit jih namreč priklene nase. Škoditi ne more, priporoča se, da ga vsak dan zaužijemo eno čajno žličko z veliko vode. V nasprotju z glino, ki je sicer ravno tako znana po veliki razstrupljevalni moči, ga lahko uživamo neprekinjeno.

Naravni mineral vulkanskega izvora, ki na podlagi znanstvenih raziskav velja za najmočnejši tako imenovani razstrupljevalnik v naravi. 

Napitek iz prečiščene gline razstruplja prebavni trakt in jetra. Zlasti ko smo pod stresom, je naše telo preobremenjeno, ima manjšo čistilno moč in ne zmore učinkovito izločati vseh strupov iz telesa. A pozor – gline zaradi njene izredne sposobnosti vpijanja ne smemo uživati, kadar jemljemo antibiotike, saj zmanjša delovanje zdravil. Prav tako ne sme priti v stik s kovino. Glino zato vedno hranite v posodi iz stekla ali lončevine. Pri pripravi glinenih napitkov ali obkladkov uporabljajte leseno kuhalnico ali paličico. V keramično ali stekleno posodo stresite kavno žličko gline in jo prelijte z dvema decilitroma vode. Pustite nekaj ur, da se glina usede, nato glineno vodo popijte, glineno usedlino na dnu kozarca pa zavrzite.

Pegasti badelj

Ta pomaga razbremeniti jetra in telo. Vendar le takrat, ko ga uživamo dovolj dolgo in v primerni obliki. Čaji ne pomagajo kaj dosti, saj se vanje ne izloči dovolj snovi, zaradi katerih je pegasti badelj pravzaprav opevan. Veliko več boste imeli od tinkture ali naravnega prehranskega dopolnila iz pegastega badlja.

Regrat, darilo pomladi

Regrat je zelo zdrav samo, če ga nabiramo v okolju, ki ni onesnaženo. Če so tla onesnažena (denimo s težkimi kovinami), jih regrat vsrka vase in od njegovega uživanja ne boste prav nič pridobili. Ravno nasprotno, vaše telo lahko še dodatno obremeni. Zato temu, kje ga nabirate, namenite posebno pozornost. Poleg solate si lahko iz njegovih listov in korenin pripravite tudi čaj za boljše delovanje jeter. Mimogrede bodo regratovi listi pomagali še pri mnogih drugih tegobah, kot lahko preberete na naslednjih straneh.