Protikorona paket

Megazakon prevelik zalogaj za petkov večer

STA
27. 3. 2020, 21.32
Posodobljeno: 27. 3. 2020, 21.38
Deli članek:

Pričakovali smo, da bo vlada danes odločala o t.i. megazakonu. Danes so se z zakonskim besedilom seznanili, zaradi njegove obsežnosti pa bodo usklajevanja nadaljevali še v soboto.

STA
Janez Janša

Premier Janez Janša želi, da bi državni zbor zakon potrdil še ta mesec, pomoč bi zaobjela april in maj, nekateri ukrepi pa bodo veljali tudi za nazaj.

Vlada je smernice za pripravo ukrepov, katerih namen je blažiti posledice epidemije tako za državljane kot podjetja, predstavila v začetku tedna. Obravnava in tudi odločanje o predlogu zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije koronavirusa za državljane in gospodarstvo na vladi je bilo predvideno za nocoj, a bodo zaradi njegove obsežnosti usklajevanja nadaljevali še v soboto.

S svojimi ukrepi za pomoč prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa, ki jo je Slovenija razglasila 12. marca, želi vlada pohiteti. Janša v idealnem primeru potrditev mega zakona v DZ pričakuje do 1. aprila. Predsednik DZ Igor Zorčič je v četrtek za Televizijo Slovenija povedal, da bi poslanci lahko zakon sprejemali na izredni seji sredi prihodnjega tedna.

Med najpomembnejšimi ukrepi so sofinanciranje prispevkov za delavce na čakanju s strani države, pomoč samozaposlenim v obliki odpisa socialnih prispevkov in izplačila mesečnega temeljnega dohodka ter poseben dodatek za upokojence z najnižjimi pokojninami. Javnih storitev, ki se v času krize ne izvajajo, gospodinjstvom ne bo treba plačati.

"Gre za mega zakon, s katerim poskušamo ustvariti finančno blazino, da bi lahko Slovenija tudi po koncu epidemije normalno živela," je v četrtek dejal Janša. Vrednost vseh predlaganih ukrepov je okoli dve milijardi evrov.